2014-05-06 16:20:53• hírek • Czinzel László

Életmentő és egyedi érdaganat-műtétet végeztek Szatmárnémetiben

Nemzetközi orvosi szakfolyóiratok is beszámolnak majd arról a Szatmárnémetiben elvégzett érsebészeti műtétről, amelyet nemrég végeztek el a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház érsebészeti osztályán. A magas kockázati tényezők miatt több kórház nem vállalta az operációt, Dr. Galajda Zoltán és csapata viszont sikeresen elvégezte a műtétet.

Életveszélyben volt a 15 éves Arad megyei illetőségű Sulincean Alexandra: testének egyik vérerében volt daganat, ami miatt a vérér bármikor szétrobbanhatott volna. Ennek következtében a kamasz lány rövid idő alatt elvérezhetett volna. Többfelé vizsgálták, az operáció viszont elkerülhetetlen volt. Bécsben 18 ezer euróba került volna a műtét, a szülők felvették a kapcsolatot egy törökországi klinikával is, amely szintén horribilis összeget kért. Debrecenben a magas kockázati tényezők miatt nem vállalták a műtétet - Szatmárnémetiben viszont igen. A 2012-ben Csehi Árpád akkori megyei tanácselnök kezdeményezésére létrehozott érsebészeti osztályon Dr. Galajda Zoltán és romániai, illetve magyarországi orvosokból álló csapata megmentette a lány életét. A sikeres műtétet követően a 15 éves lány úgy élheti további életét, mintha nem kellett volna rajta egy bonyolult és ritka beavatkozást elvégezni.

„Egy fejlődési rendellenességből eredt a betegség: egy érdaganat alakult ki ugyanis a beteg szervezetében. Ennek több fajtája ismert, jelen esetben egy nagyon nagy daganatról beszélünk, amely elfoglalta a medencét, a hasüreget és bekúszott a gerinccsatornába is - itt pedig nyomta az idegeket, ez pedig nagyon nagy fájdalmakkal járt és idővel bénulást idézett volna elő. Megvolt a veszélye annak is, hogy az érfal megreped és ennek következtében nagyon rövid idő alatt elvérzik a beteg. A daganat olyan, mint egy szivacs, ezt táplálja több ér. Ezeket fel kellett térképezni. A gond gyakorlatilag addig állt fenn, amíg a daganatot tápláló vérerek működtek. Az operáció során ezeket lezártuk vagy eltávolítottuk, ennek következtében pedig megszűnt az elváltozás is" - magyarázza Dr. Galajda Zoltán.

Alexandra műtétjének a finanszírozását egy Arad megyei kórház vállalta fel, de az iskola is, amelyben a lány tanul, 4 ezer eurót gyűjtött össze az életmentő műtét elvégzésére. A szatmári orvosok mellett konstancai, bukaresti és debreceni szakemberek is közreműködtek. Az öt órás műtétet április 29-én végezték el, a kedden megtartott sajtótájékoztatón pedig már részt vett a megoperált lány is.

A sajtótájékoztatón Dr. Galajda Zoltán kihasználta az alkalmat és válaszolt az érsebészeti osztályt ért támadásokra is. A román nyelvű sajtóban ugyanis olyan írások jelentek meg, amelyek az osztály működtetésének szükségességét kérdőjelezték meg. Az osztályvezető elmondta: egy év alatt több mint 200 műtétet végzett el, kollégái további ötven műtéten vannak túl.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: