2019-02-14 06:36:00• hírek • MTI

Életfogytiglanra ítéltek egy fajgyűlölő gyilkost New Yorkban

Letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek szerdán New Yorkban egy fajgyűlölő elkövetőt egy fekete férfi brutális meggyilkolásáért.

A 30 éves James Jacksont, aki bűnösnek vallotta magát a 66 éves afroamerikai férfi, Timothy Caughman meggyilkolásában, „terrorista cselekményként elkövetett emberölés” bűntettében mondták ki bűnösnek.
 

Cyrus Vance ügyész a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy példátlanul súlyos bűncselekmény ügyében hoznak ítéletet egy nyilvánvalóan fehér felsőbbrendűséget hirdető elkövető esetében.
 

Jackson 2017 márciusában egy félméteres karddal késelte halálra a hajléktalanszállón élő idős férfit, aki az utcán éppen üres üvegek után kutatott. A gyilkosság után azonnal feladta magát a rendőrségen, és azt vallotta: kifejezetten azért autózott a marylandi Baltimore városából New Yorkba, hogy feketéket öljön. A gyilkosság előtt „kiáltványt” is írt, amelyben egy horogkereszt alatt kifejtette, hogy „még ma totális háborút akar indítani” a fekete bőrű emberek ellen. Mint írta: az a szándéka, hogy „a lehető leggyorsabban kiirtsa” a feketéket.
 

Kiáltványának szövegét az ügyész részletesen ismertette a tárgyaláson. A szerdai ítélethirdetéskor fordult elő először, hogy az Afganisztánt megjárt veterán, James Jackson megbánást tanúsított. „Ha újra írhatnám ezt a történetet, soha nem tenném ezt meg” – idézték szavait amerikai lapok.
 

Cyrus Vance a maximális büntetés mellett érvelve hangsúlyozta: az Egyesült Államokban a rendfenntartó erőknek hosszú időbe telt, mire felismerték a „fehér fajgyűlölet” térhódítását, és ez – ahogyan az ügyész fogalmazott – „sokakat felbátorított”. Az ügyész leszögezte azt is: túl sokáig kezelték ezeket a bűncselekményeket úgy, mintha kevésbé súlyosak volnának a terrorcselekményeknél.
 

Az ügyész szerint 2016 óta New Yorkban és általában az Egyesült Államokban megszaporodtak a rasszista és az antiszemita bűncselekmények.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: