2019-05-07 10:18:43• hírek • Bede Emőke

Életet menthet az ingyenesen letölthető mobilapplikáció

A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) hivatalosan is hozzáférhetővé tette az Apel 112 nevű mobilalkalmazást, mely igazi mérföldkőnek számít a segélyhívó szolgáltatás történetében. Az applikációnak köszönhetően ugyanis a diszpécserközpont azonnal megkapja a bajba jutott személy tartózkodási helyének GPS-koordinátáit.

Az applikáció Androidot és iOS operációs rendszert futtató készülékeken is ingyenesen elérhető, és szerepe főként abban áll, hogy lokalizálja a mobiltelefont (és ezáltal a tulajdonosát is). Az első használat előtt el kell fogadni az általános felhasználási feltételeket, majd meg kell adni azt a telefonszámot, ami az adott készülékhez tartozik. Ezt követően az alkalmazás internetes kapcsolat esetén megmutatja a mobil tartózkodási helyét, s ha úgy szeretnénk, továbbítja is azt a 112-es segélyhívó központ felé. A cellainformációk alapján történő helybeméréshez képest ez az új módszer sokkal pontosabb, hiszen míg elődje a háromszögelés módszerével egy nagyobbacska területet határolt körbe, addig a telefon GPS-ét használva az applikáció 10-15 méteres pontossággal jelöli meg a telefon helyzetét.Természetesen mindezektől függetlenül még hívni kell a háromjegyű számot, hiszen az alkalmazás csak a pontos helyszínről tájékoztatja a szerveket, magáról a vészhelyzet típusáról nem.


Hogy miért is olyan fontos fejlesztés ez? Gondoljunk csak bele: ha példának okáért valaki egy hegyi túra során eltéved vagy balesetet szenved, sokkal gyorsabban ki lehet menteni, ha a segítségére siető egységek ismerik az illető pontos helyzetét, és nem vesztegetik azzal az értékes perceket, hogy átkutassanak érte egy-egy területet.


Az év első három hónapjában Szatmár megyéből egyébként összesen 36 498 alkalommal tárcsázták az egységes segélyhívót. A hívásoknak közel 53 százaléka valóban sürgős esetekről értesítette a hatóságokat. A legtöbb hívást továbbra is a mentőszolgálathoz kell továbbítani, a kicsivel több mint 36 ezer hívás közül 14 573 valamilyen egészségügyi gondot jelentett be. A rendőrséghez 3692 hívást kellett átirányítani, a tűzoltósághoz (és ezzel együtt a SMURD-szolgálathoz) 2338-at, a csendőrséghez pedig mindösszesen 493-at.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: