2018-12-06 11:46:59• hírek • MTI

Életet menthet az atomerőművek építésénél a szaktudás

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

2030 és 2035-ig négy új atomerőművet építenek fel Nagy-Britanniában. A szükséges ipari kapacitás kiépítését és a kivitelezési szaktudás meglétét kiemelt témaként kezelik – erről beszélt Glen Little, a brit atomenergia-ipari szövetség szakértője és kormányzati összekötője a Kossuth Rádiónak adott interjúban.

Az Egyesült Királyságban létezik egy hosszú távú program, amelynek keretében négy új atomerőművet felépítését tervezik 2030-2035-ig. Glen Little elmondta, bármilyen új nukleáris erőmű építésénél szükségszerűen nagyon magas követelményeknek kell megfelelniük, mind a beszállítóknak, mind a kivitelezőknek. Magas elvárásoknak kell megfelelniük az alkatrészeknek és a szerkezeti elemeknek is.

 

Elmondása szerint az Egyesült Királyságnak széles tapasztalatai vannak a gyártási feladatok terén az ellátási lánccal kapcsolatban. Mint mondta, a nagyvállalatok sok tapasztalattal rendelkeznek az atomiparban, ezeket kiegészítik a kisebb cégek, amelyek alvállalkozók az első vonalban dolgozó vállalkozások mellett. Hozzátette: van néhány olyan vállalat is a láncban, amely szűk részterületen működik, így áll össze az ellátási lánc, az igazán nagy cégektől a legkisebbekig.

 

Az interjúban kérdésként elhangzott, hogy melyek azok a különleges készségek, tudás, amivel rendelkezni kell ahhoz, hogy valaki egy olyan vállalkozásnál dolgozhasson, amely atomerőművet épít.

 

Erre válaszul a szakember elmondta, minden munkásnak rendelkeznie kell a megfelelő képesítéssel és tapasztalattal a szakmában, amit végez. Mert amennyiben hibát követ el egy atomerőmű építésénél, annak súlyos következményei lehetnek, és ezek bármikor előfordulhatnak egy reaktor 30-40 éves üzemideje alatt. Minden munkamozzanat hatással lehet hosszú távon a létesítmény működésére. Minden munkásnak rendelkeznie kell a megfelelő képesítéssel és tapasztalattal  a szakmában, amit végez. Mint mondta, az Egyesült Királyságban a felügyelő szervezet munkatársai bármely dolgozóhoz odamehetnek egy építkezés során, és felszólíthatják, hogy igazolja képesítését, hogy alkalmas arra a feladatra, amit végez. A képesítési igazolásnak tartalmaznia kell a képzési naplókat és a szakmai hátteret is – tette hozzá.

 

Elmondta, emellett létezik egy másik közelítés is, amelynek elnevezése az emberi teljesítmény tényező. Úgy fogalmazott: ennek lényege, hogy mindenki végezze az előírt módon a munkáját akkor is, amikor senki nem figyeli azt. Kifejtette: hogyha van egy munkaleírás, utasítás, akkor ahhoz mindenkinek szigorúan ragaszkodnia kell, minden körülmények között. Azt módosítani, egyszerűsíteni nem lehet, hiszen így balesetek történhetnek, és hiányosságok keletkezhetnek az építés során, amelynek a jövőben az erőmű életciklusában lehetnek következményei.

 

A fizikai munkásoknak akkreditált módon rendelkezniük kell alapképesítéssel és a megfelelő készséggel a munka elvégzésére. Ugyanakkor rendelkezniük kell az említett külön beállítottsággal, vagyis a munkájukra való pontos, precíz odafigyeléssel. Mint mondta, tudatában kell lenniük, hogy a munka, amit végeznek, különleges és egyedi, amelyben kockázatot vállalni, lerövidíteni a munkafolyamatokat nem lehet.

 

Az Egyesült Királyságban széles körű programok léteznek új atomerőművek építésére, ami harmincéves időtávra vonatkozik – tájékoztatott a Glen Little. Ennek az első eleme most épül, ez a Hinckley Point C. Az erőmű alapozását és az atombiztos betonozást már elvégezték. Hozzátette: az atomerőmű-építést tekintve Nagy-Britannia a kivitelezései tapasztalatait tovább akarja adni olyan országok számára mint Magyarország, Csehország és Lengyelország.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: