2009-08-25 17:18:40• hírek • Gozner Gertrud

Életeket mentenének

Egy országos kampány keretén belül háromszáz szatmári csendőr őssejteket fog adományozni egy sejtmegőrző állomásnak.

Az ötlet magától a szatmári állomány tagjaitól származik, hozzájuk csatlakoztak a többi megyékben dolgozó kollégáik, akik szintén jelezték részvételüket a kampányban.

Cristian Silaghi, a Megyei Csendőrkapitányság szóvivője szerint hamarosan felveszik a kapcsolatot a Megyei Kórház keretén belül működő vérátömlesztési központtal, hogy kidolgozhassák a kampány minden egyes részletét. Silaghi elmondása szerint az akció lebonyolítása nem lesz egyszerű, mivel szükség van egy steril környezetre és ilyen helység csak a vérközpontban található. Erre azért van szükség, mert a legközelebbi gyűjtőközpont Kolozsváron található, ami időbe és pénzbe kerülne a csendőrség számára.

Jelenleg Szatmár megyében őssejt levétel csak a szülőszobákban történik, amikor az orvos a szülők kérésre összegyűjti a köldökzsinórvért, amelyet aztán lefagyasztanak és egy szlovákiai, avagy újabban egy kolozsvári őssejtbankban tárolnak. Az őssejt későbbi szaporításával gyógyíthatóak az esetlegesen kialakuló súlyos betegségek.

A kampány során a csendőröktől először csak vérmintákat vesznek, amit immunológia vizsgálatoknak vetnek alá. A tesztek eredményeit azután bevezetik egy őssejtes-adatbázisba. Ha időközben találnak egy beteget, akinek az immunrendszerre megegyezik a donorral, értesítik az illető csendőrt, aki így őssejtjei segítségével életet menthet.

Az őssejt levétel a vérvételnél hosszadalmasabb és bonyolultabb folyamat. Amíg egy vérvétel 15-20 percig tart, addig az őssejt gyűjtése több órás folyamat is lehet, mivel a vért átvezetik egy szűrőberendezésen, amely kivonja belőle az őssejteket.



Az őssejt levétel a vérvételnél hosszadalmasabb és bonyolultabb folyamat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: