2006-11-25 00:21:16• hírek • Szatmár.ro

Életekbe kerül a brit visszafogottság

sziv556A szívinfarktus korai jeleinek észlelésekor Nagy-Britanniában az emberek 42 százaléka inkább vár

A szívinfarktus korai jeleinek észlelésekor Nagy-Britanniában az emberek 42 százaléka inkább vár, mint hogy hívja a mentőt - mutatták ki felméréssel brit szakemberek.

Angliában évente negyedmillió ember hal meg infarktusban, és egyharmaduk többnyire azért nem ér idejében kórházba, mert túl sokáig halogatta a mentő hívását - olvasható a BBC brit közszolgáklati rádió- és tévétársaság honlapján.

A Brit Szívalapítvány (BHF) által megkérdezett 2523 egyén elismerte, hogy családtagot, rokont vagy barátot előbb hívna fel, mint hogy tárcsázná a mentők számát. A szakemberek szerint emiatt életek vesznek el fölöslegesen, és mindenkit arra bíztatnak, hogy amint mellkasi fájdalmakat észlel, teketória nélkül hívja a mentőket.

Az eddigi adatok azt bizonyítják, hogy az infarktus előjeleinek észlelésekor az emberek átlagosan másfél órát várnak, mielőtt orvosi segítséghez folyamodnának.

"Minden másodperc számít, ha az embernek infarktusa van, és minél előbb hívja a mentőt, annál nagyobb az esélye az életben maradásra" - mondta Peter Weissberg professzor, a BHF orvosigazgatója.

A BHF figyelemfelkeltő kampányt indított óriásplakátokkal, amelyeken egy nadrágszíjjal összeszorított mellkasú férfi látható, s a felirat így szól: "A mellkasi fájdalom a test figyelmeztetése, hogy mentőt kell hívni."

A szakemberek arra buzdítják az embereket, hogy ne szégyelljenek segítséget hívni, ha baljós panaszaik vannak, s ha netán mégsem infarktusuk van, senki sem fogja őket elmarasztalni a fölöslegesnek bizonyult riasztásért.

Annak eldöntését, hogy infarktusról van-e szó, vagy sem, jobb szakemberekre bízni, nehogy bekövetkezzen a tragédia - sulykolják a szakemberek a kampányban.

STOP

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: