2009-05-05 17:33:32• hírek • MTI

Életbevágó nyelvismeret

Szívroham vagy más, életveszélyes helyzetben kisebb esélye van megfelelő elsősegélyre az Egyesült Államokban annak, aki nem beszél folyékonyan angolul, mint annak, aki jól bírja a nyelvet.

A riasztó, bár nem meglepő megfigyelésről az Amerikai Szív Szövetség konferenciáján, Washingtonban számoltak be a kutatók.

A tapasztalatok szerint a nyelvi gondok súlyos problémákat okoznak az egészségügyi ellátás területén a világ legnagyobb "olvasztótégelyében". Néhány éve Glenn  Flores a patinás orvosi folyóirat, a New England Journal of Medicine hasábjain írt részletes tanulmányt erről a kérdésről, hivatkozva több, tragikus kimenetelű esetre, amelyek hátterében az állt, hogy a beteg és a gyógyító személyzet nem értette egymást.

Becslése szerint az ország lakóinak 19 százaléka, vagyis 50 millió ember életét veszélyezteti, hogy nem érti és nem beszéli megfelelően az általánosan használt nyelvet, mert otthonában és környezetében nem beszél angolul. Az igazi veszélyt ráadásul az alkalmi tolmácsok jelentik, akik gyakran szintén nem ismerik pontosan az orvosi szakkifejezéseket, következésképpen a beteget is félretájékoztatják.

 

Flores azt is fölvetette, hogy a gyógyintézeteket fönntartó egészségbiztosítókat kötelezni kellene tolmácsszolgálatok megszervezésére, mert a nyelvi zavarok a jelentős ellátási hiányosságok mellett a gyógyítás költséghatékonyságát is nagy mértékben rontják.

A most tartott tájékoztatóban 906, kórházon kívül lezajlott, hirtelen szívhalál eset adatait ismertették. A sürgősségi mentőt hívók hat százaléka csak törve beszélte az amerikai angol nyelvet. Az előadók idézték azt az angol vizsgálatot is, amelynek tanúsága szerint a londoni segélykérők 10 százaléka nem értette helyesen a mentőszolgálat ügyeletesének elsősegélyre vonatkozó tanácsait.

Az amerikai vizsgálatban az angolt rosszul beszélők közül csak minden második rászoruló kapott segítséget a közelben tartózkodóktól. Igaz, a nyelvet tökéletesen beszélőknek is csak 73 százalékát segítették az arra járók. A nyelvet rosszul beszélők esetében a mentőszolgálat ügyeletesének átlag 79 másodpercébe tellett, hogy felfogja: azonnali újraélesztésre van szükség. Gyors és érthető segélykérésnél 45 másodpercen belül indítani tudta a rohammentőt.45 másodperc múlva

Amerika utcáin  - az angolul beszélők előnyben vannak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: