2011-05-02 14:31:06• hírek • Szatmár.ro

Életbe lépett az új munkatörvénykönyv

Komoly ellenőrzések kezdődnek a munkaerőpiacon az új munkatörvénykönyv hatálybalépését követően. Az új jogszabályokat május 2-án ismertették sajtótájékoztató keretében.

Sokkal szigorúbb büntetéseket ír elő az új munkatörvénykönyv, ezért a munkáltatóknak sietniük kell mulasztásaik rendezésével. Cristian Sasu, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség főfelügyelője kedden sajtótájékoztató keretében ismertette a május 2-tól életbe lépő munkatörvénykönyv legfontosabb jogszabályait.  Mint kiderült, a  feketemunka visszaszorítása érdekében komoly ellenőrzéseket fognak gyakorlatba ültetni az állam különböző szervei.

Az új munkatörvénykönyv szerint börtönbe kerülhetnek azok a munkáltatók, akik nem törvényes keretek között dolgoztatják az alkalmazottaikat, és ugyanez történhet a feketén dolgozókkal is. Illegálisan dolgoztatott munkásonként a cégvezetőket eddig 4.000 lejes bírsággal sújtották a hatóságok, mostantól a büntetés 20.000 lej is lehet, emellett pedig 1-2 év közötti börtönbüntetést is kaphatnak a törvényszegők.

Az új törvénykönyve bevezették azt az előírást, miszerint a tömeges elbocsátás keretében állás nélkül maradt alkalmazottak 45 napon belül próbaidő és versenyvizsga nélküli elsőbbséget élvezhetnek újraalkalmazáskor.

Az új munkatörvénykönyv a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében bevezeti a gyakorlatozás időszakát, aminek az első hat hónap munka számít. A gyakorlat után a munkáltató kötelező módon egy igazolást kell kiadjon, amelyet a területi munkaügyi felügyelőség ellenőriz.

A jogszabály szerint legtöbb 12 hónapon át lehet próbaidőre különböző alkalmazottakat felvenni ugyanarra az állásra. A tervezet szerint az éjszakai munka után járó pótlék 15 százalékról 25 százalékra nő; az ideiglenes munkaszerződés az eddigi két év helyett legtöbb három éves időtartamra köthető.

Az új munkatörvénykönyv kiírja, hogy a felmondási idő nem lehet hosszabb 20 munkanapnál a végrehajtó munkakörben dolgozók számára és 45 munkanapnál a vezetői tisztségben dolgozók számára.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: