2018-09-19 13:04:35• hírek • közlemény

Életbe lépett az új Parlagfű-törvény

Megjelent a Hivatalos Közlönyben és ezzel életbe lépett az új Parlagfű-törvény, amely Magyar Lóránd RMDSZ-es parlementi képviselő számos módosító javaslatát tartalmazza.

“Romániában különösen Erdély nyugati részén, Arad, Bihar, Temes és Szatmár megyékben gyakori a növény, a gondozatlan közterületeken, utak mentén, építkezés alatt álló telkeken és a parlagon hagyott földeken. A virágzásának időszakában kibocsátott pollen allergiás tüneteket válthat ki. A környezetében élő növényekre nézve is veszélyes a jelenléte” – mondja a mezőgazdasági szakpolitikus.
 

Az alkalmazási norma szerint minden évben május 20-ig kell felmérni a parlagfűvel szennyezett területeket. Ugyan sok esetben lakossági bejelentés hívja fel ezekre a figyelmet, a területek beazonosítása a közigazgatási egységen belül elsősorban az alkalmazott mezőgazdasági szaktanácsadók végzik.
 

A parlagfüves területek összesítése május 25-ig kell elkészüljön, majd június 5-ig felszólítják a területek tulajdonosait vagy kezelőit az irtásra. Hogy eleget tett-e a felszólításnak, már egy bizottság ellenőrzi. A figyelmeztetést követően ez  július 1. és 15. között keresi fel a területet, ha kell, újabb figyelmeztetést adnak ki, majd július 16. és 31. között újraellenőrzik az érintett területeket, ha pedig nem történt meg a parlagfű-irtás, akkor következik a pénzbüntetés. Ennek összege magánszemélyek esetében 750 és 5 ezer, jogi személyek esetében pedig 5 ezer és 20 ezer lej között változik.
 

A parlagfűirtásról illetve a büntetésekről jegyzőkönyv készül, az összesítést pedig minden év november 20-áig kell elkészítenie a bizottságnak.

“Az allergiás megbetegedések modern korunk jellemzői, ezek közül pedig kiemelten nagy a parlagfű-allergiás esetek száma. A régiónkban idegennek számító növény augusztusban-szeptemberben levegőbe kerülő pollenjétől sokan szenvednek, az orvoshoz fordulók száma pedig idén a szokásosnál is nagyobb volt. Az eső ugyanis némileg megtisztítja a levegőt, az idei nyár viszont meglehetősen száraz volt, így magas volt a levegő pollentartalma is” – mondja Dr. Láng László családorvos.
 

A parlagfű elleni küzdelem jegyében a mezőgazdasági minisztérium, az egészségügy-minisztérium és a környezetvédelmi minisztérium is külön szekciót szentel honlapján az ügynek, segítve a növény beazonosítását, tájékoztatva annak szaporodásáról, élettani, allergén hatásáról és a javasolt irtási módszerekről. Az alkalmazási norma szerint az irtást ismételt kaszálással, nehezen hozzáférhető területeken leszakítással, gyomlásással és gyomirtós kezeléssel ajánlott elvégezni.  
 

“Bízom benne, hogy az eddiginél jóval átgondoltabb, egyértelmű rendelkezéseket tartalmazó törvény segít abban, hogy az emberek komolyan vegyék a parlagfű irtását, hiszen az sok allergiás számára teszi pokollá a nyarat. Természetesen nem a büntetés az elsődleges cél, hanem az, hogy eltűnjön a parlagfű onnan, ahol gondot okoz” – mondja Magyar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: