2012-08-20 15:49:23• hírek • Kocsis Zoltán

Élesden égethetik el az avasfelsőfalui szemetet

Szatmár megye az egyike azon kevés romániai megyéknek, ahol európai szintű ökologikus szeméttározó működik. Ez nagyban köszönhető a Szatmár Megyei tanácsnak, amelynek élén Csehi Árpád annak idején komoly erőfeszítéseket végzett a kormánytámogatás megszerzéséért. A szeméttelep tavaly nyár óta működik, ennek következtében a városi szeméttelepeket be kellene zárni. Ám ez nem megy mindenütt zökkenőmentesen.

A legkevesebb gond Nagykárolyban és Tasnádon van. Ott már jó ideje le van zárva a telep, „rá sem lehet ismerni, hogy ott korábban szeméttelep volt", mondta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Szatmárnémetiben már nem ennyire rózsás a helyzet, hiányos dokumentáció miatt egyelőre nem kaptak engedélyt a telep bezárására. Ám a legnagyobb gond Avasfelsőfaluban van. Ott a szeméttelep körüli telkek minden irányban magánkézben vannak. Tekintve, hogy a szemétdomb magassága eléri a nyolc métert, a köré-fölé építendő betontömb oldala a magánterületekre kellene épüljön. Márpedig egyik szomszéddal sem tudtak egyezségre jutni.

„A jelenlegi állás szerint el fogják szállítani a szemetet Élesdre és ott elégetik", mondta Békéssy. A kérdésre, hogy a közel 200 kilométeres útszakasz szállítási költségeit ki fedezi majd, a szakember nem tudott válaszolni.

Békéssy elmagyarázta, hogy a bezárt szeméttelepeket földdel elfedik, befüvesítik. Ezt követően viszont 30 évig semmilyen komolyabb tevékenység, építkezés nem folyhat rajta. Mi több, még fákat sem szabad ültetni rájuk, mivel azok szerteágazó gyökerei mélyre fúródhatnak, szabad utat adva a keletkezett különböző gázoknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: