2018-01-26 12:27:22• hírek • Szatmár.ro

Elérkezett a Magyar Kultúra Hete programsorozat utolsó napja

Január 20. és 27. között szervezi meg idén az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Zanotta Art és a Brighella Bábtagozat az "Egycsillagú égbolt" - XII. Magyar Kultúra Hete programsorozatot.

Az utolsó nap részletes programleírását a továbbiakban olvashatják:

 

Január 27, szombat
 

17:00 órától az Ács Alajos stúdióba várják az érdeklődőket Békés Csilla Mária könyvbemutatójára (Dalma Edischer: Svájci börtönrács).
 

„1970-ben születtem Szatmárnémetiben, mint német származású magyar anyanyelvű román állampolgár, ami a mai napig is identitáskérdéseket vet fel bennem. 1990-ben kivándoroltam Németországba. A következő éveket Nyugaton az önkereséssel töltöttem, tanultam divattervező egyetemen Hamburgban, néhány szemeszter irodalmat, az angol és spanyol nyelvet, míg végül is az orvostudomány mellett döntöttem.
 

2000 óta pszichiáter szakorvos es pszicho terapeuta vagyok. Dolgoztam egy évet Patagóniában a sámánokkal, aztán Svájcban landoltam. Azóta itt élek ebben a kis semleges országban, mely lehetővé teszi nekem, hogy a távolból ápoljam magyarságomat, ugyanakkor német gyökereimnek is hódoljak.
 

2017 nyarán jelent meg az első német nyelvű regényem, jelenleg ezt mutatom be egy úttörő zenés felolvasóest formájában, Zürichben, Kölnben es Bécsben. Ugyancsak 2017 nyarán jelent meg az első magyar nyelvű regényem a “Svájci börtönrács” a Mentor Könyvek Kiadónál. Mivel ez egy nagyon kényes önkitárulkozás egy életem nagyon nehéz szakaszáról álnéven adtam ki.
 

„Egy anya otthagyta a gyerekét a kórházban, én szó nélkül elhoztam, és magamhoz fogadtam. Egy köteléket nem lehet elvágni egy, a gyerek szempontjából jó szándékú tettel, az örökre megmarad, ezzel tisztában vagyok. Sokszor gondolkoztam azon, hogy milyen lenne, ha nem kaptak volna el bennünket...”
 

Az eseményen való részvétel ingyenes.


 

19:00 órától az Északi Színházban a Role koncertjét (Ady emlékműsorát ) hallhatják, melynek címe Túl a szemen. Az előadásban közreműködik Cserey Csaba “Csabcsi” ütőhangszerművész is.
 

Túl a Szemen. Zene, vers, vers-zene, ős viadal, álom-villanás, rőzse-dalok, vér és arany...


"Ady Endre egyik legjelentősebb magyar költőnk, aki másként gondolkodott szerelemről, pénzről, életről és halálról, mint az a XX.-XXI. század emberére jellemző. Egész lénye lázadás,de a szerelemről vagy a szülőföldről írt versei éppoly alapvetően lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.


Jelen műsorunk igyekszik új megközelítésben - a modern, zene és technika eszközeinek segítségével -, új szempontból felcsillantani költészetünk ezen értékeit, amelyek sajnos egyre kevesebb eséllyel kerülnek a legújabb generációk érdeklődési körébe. A zenei anyagban,-amely a zenekarunk munkája- az eredetiség, a teljesen újszerű zenei látásmód mellett a hagyományosság megőrzésére is törekedtünk, gondosan kiemelve a versek mondanivalóját, sajátosan egyéni művészi produkciót alkotva.


Gondolatok az Ady emlékműsor kapcsán:

"Sohasem hallott, de mégis ismerős dallamok ..., nem pontosan behatárolható, -ám lüktetésükben az ősi, népi ritmusoktól a jazz-es, fusion-os, latinos, blues-os, progresszív .... ritmusokra emlékeztető alapok színes kavalkádja.. - nagyjából ezt hozták az Ady versek számunkra. Amikor nekivágtunk a műsor összeállításának, mindössze 10-15 vers megzenésítésére gondoltunk ..., de a folyamat megállíthatatlannak bizonyult: alig győztünk válogatni a csodálatos, felbecsülhetetlen kincsesbányából amit számunkra az Ady versek kezdtek jelenteni.


Kissé féltünk a kihívástól, de mint kiderült félelmünk teljesen alaptalannak bizonyult, hiszen semmi mást nem kellett tennünk, mint követni a szavak eme utolérhetetlen művészét (nagymesterét) egy olyan meghökkentően színes, változatos világba, amely a magukkal ragadó hangulatok - egy eddig számunkra elképzelhetetlenül széles skáláján mozgó -döbbenetes, váratlanul váltakozó, sziporkázó, szédítő hang és szóorgiába, az érzelmek legmeghökkentőbb, hirtelenül egymást követő forgatagába sodort bennünket.


Az élmény visszavonhatatlanul hozta magával azt, hogy mindmáig képtelenek vagyunk leállni ... egyre több Ady - dal született - születik .. Saját szerzemények, saját dalok ezek, de ...a legkevésbé sem a megszokott módon, mert minden vers annyira egyedi, annyira egyedien különleges érzelemskálán mozog, hogy ez megváltoztathatlanul, szinte azonnal hozza magával a zenét.


Innen tehát a koncert roppant különös zenei anyaga, ahol az őserejű szilajon dübörgő ritmust váratlanul felváltja a légiesen könnyed, párizsias dallam, a leheletfinom-alig érzékelhető swing-es, söprűs dobhangzást a fájdalmasan-boldogan felsíró népies hegedűszó, a brutális, zúzós gitárt a fuvola, a perkuciók reneszánszos hangzása.


Olyan varázslatot jelent e műsor számunkra, amely eddig általunk ismeretlen mélységekbe - magasságokba ragadott és amelyet nagyon szeretnénk megosztani közönségünkkel. Az igazság az, hogy csodálattal adózunk Ady Endre emlékének -zsenialitásának, mert lefordíthatatlan (de a zene által hihetetlenül jól tolmácsolható) verseit olvasva, előadva érezhetjük végre magyarságunk azon előnyeit, amelyek nem adatnak meg egyetlen más nemzetnek sem .." Nagy Tivadar, Role együttes.
 

Teljes áru jegyek elérhetők 20 lejért, diák- és nyugdíjas belépők pedig 15 lejért vásárolhatók.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: