2006-11-09 14:49:17• hírek • Szatmar.ro

A vidéki infrastruktúra következik

 A lakások hőszigetelését célzó program idei költségvetése 13 millió új lej.

A közeljövőben sorra kerülő negyedik költségvetés kiigazítással együtt a Szállítási, Középítkezési és Turisztikai Minisztérium költségvetése összesen 600 millió euróval növekedett – jelentette be Borbély László középítkezési és területrendezési miniszter csütörtöki, bukaresti sajtóértekezletén. - A Területrendezési és Középítkezési Minisztérium kiemelten figyel a falusi infrastruktúrafejlesztésre: csatornahálózat, illetve vízvezeték-hálózat fejlesztésre, falusi utak kövezésére és aszfaltozásra 2005-2006-ban 30%-kal több pénzt adtunk, mint amennyit az előző kormány 2001. és 2004. között juttatott – mutatott rá, hozzátéve, ezévben és a múlt évben a földrengés veszélyeztette lakóházak megerősítésére 50%-kal több pénzt fordítottak, mint amennyit az előző kormány a teljes mandátuma alatt. Csak Bukarestben több mint 123 földrengés által veszélyeztetett, négy emeletesnél magasabb lakóház van, jelenleg 11 konszolidálása van folyamatban. A folyamat felgyorsítása érdekében az igazságügyi minisztériummal közösen jogszabály-tervezeten dolgoznak.

Borbély közölte, a lakások hőszigetelését célzó program idei költségvetése 13 millió új lej, a jogszabály-módosítás után pedig 1700 tömbház szerepel feljavítandó épületek listáján.

A tárca kiemelten kezeli az erdélyi megyéket: az 50.000 lakos alatti városok vízellátását biztosító program tíz megyében indul, ezek között négy erdélyi megye (Bihar, Beszterce, Maros és Hargita) van. A kisvárosok vízellátásával kapcsolatos program 34o millió euró értékű beruházást jelent a következő 3 évben, és az Európai Unió minőségi követelményeinek is megfelelő ivóvíz szolgáltatást, a szennyvíz megfelelő szintű kezelését teszi majd lehetővé – mondta Borbély László, aki még hozzátette: nagy sikernek örvend a falusi csatorna-, illetve vízvezeték-hálózat kiépítését célzó 7-es kormányrendelet által előírt program is: a polgármesterek felismerték a tervezet nyújtotta lehetőségeket, és több mint 1500 település adott le pályázatot. A beruházás értéke 3 milliárd új lej, lefutási ideje pedig négy év - összegzett a megbízott miniszter.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: