2009-03-25 12:36:45• hírek • MTI/AFP/Reuters

Elérhetetlen a YouTube Kínában

Nem érhető el a YouTube Kínában. A videomegosztó portál anyavállalata, a Google nem ismeri a korlátozás okát - közölte a kaliforniai óriáscég szóvivője helyi idő szerint kedden.

A világ legnagyobb videomegosztóját már hétfő óta nem használhatja a világ legnépesebb online közössége. "Kínában jelenleg blokkolják a YouTube-ot. Ennek okát nem ismerjük, de mindent megteszünk azért, hogy a kínai felhasználók minél hamarabb újra hozzáférhessenek a portálhoz" - mondta Scott Rubin. A Google szóvivője arról nem nyilatkozott, tisztázták-e a kínai hatóságokkal, hogy hivatalos korlátozásról vagy technikai problémáról van szó.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője leszögezte: Kína nem fél az internettől. "Sokakban az a téves benyomás keletkezett, hogy a kínai kormány tart a világhálótól. Valójában ennek éppen az ellenkezője igaz" - mondta Csin Kang (Qin Gang). Hozzátette: nem tud arról, hogy országában korlátozzák a YouTube-ot.

Korábban a YouTube és a Google hozzáférhetőségét is korlátozták rövidebb időszakokra Kínában. A hatóságok szüntelenül figyelik az ország 290 millió internetezőjének webhasználati szokásait, és amint az egypártrendszerre nézve veszélyesnek tartott kifejezéseket, mondatokat vagy egyéb tartalmakat - például videókat - találnak, "lezárják" a szóban forgó honlapot, portált, fórumot. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet egy márciusi jelentésében az "internet ellenségének" nevezte Kínát.

A YouTube-ot 2008 márciusában is elérhetetlenné tették, mert a portálon megjelentek felvételek a tibeti fővárosban március 14-én kitört zavargásokról. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint tibeti emigráns csoportok az utóbbi napokban újabb videókat töltöttek fel. Az egyik felvételen például az látható, hogy több száz kínai katona keresztül gázol egy tibeti kolostoron és többen gumibottal ütlegelnek egy férfit. A közrebocsátók szerint a felvétel Lhaszában készült tavaly, amikor a hatóságok leverték a felkelést, a video készítésének idejét, helyét és az operatőr kilétét azonban független forrás alapján nem sikerült azonosítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: