2011-10-07 13:40:55• hírek • Szatmár.ro

Élénk érdeklődés övezte Bernád Ilona előadásait

Nagy sikernek örvendtek Szatmárnémetiben is Bernád Ilona marosvásárhelyi természetgyógyász, néprajzkutató előadásai.

Bernád Iona az EMNT és az Aranykapu Kulturális Egyesület Gyökereink elnevezésű rendezvénysorozata keretében érkezett városunkba. A gyakorló szülész-nőgyógyász asszisztensnő kedden a magyar népi egészségtanról és gyógyászatról beszélt a népes hallgatóságnak, szerdán pedig a gyermekáldás és a bábaság volt a téma. A második előadás különösen népszerű volt a fiatalok körében - több várandós kismama és gyermeket tervező fiatal házas hallgatta érdeklődéssel az izgalmas ismertetőt.

A résztvevők hallhattak a gyógynövények hasznosításáról, a hagyományos ételek gyógyhatásairól illetve fűszernövények egykori szerepéről a népi orvoslásban. A várandóssággal és a szüléssel kapcsolatban az előadó kifejtette: régen valóban áldásnak tekintették a gyermeket és ez volna kívánatos manapság is, hisz a magyarság fogyása riasztó méreteket öltött az utóbbi évtizedekben. Rámutatott: a mentalitásváltás - sajnos - az aktuális szóhasználatban is visszaköszön, ugyanis míg eleink „várandósnak" vagy „áldott állapotban lévőnek" nevezték az anyai örömök elé néző nőket, ma „terhességnek" hívjuk ezt az állapotot.

Bernád Ilona, aki több, mint 10 éve járja a világot és gyűjti a népi orvoslás hagyományait, most sem hagyta ki az alkalmat ismeretei bővítésére és beiktatott egy tereputat is Bogdándra. Mint elmondta, eredményes volt a látogatása, hisz a gyermekáldással kapcsolatosan öt, míg a népi gyógyászat terén egy olyan újdonságot hallott a tövisháti községben, melyről mindeddig nem volt tudomása. Ezekről egyébként ezután megjelenő köteteiben olvashatunk majd. A résztvevők mindkét napon hosszan kérdezgették a természetgyógyászt az előadások után és szép számmal vásároltak az általa megjelentetett könyvekből is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: