2018-02-01 07:46:07• hírek • közlemény

Elengedhetetlen az egészséges gyerekek rendszeres szűrővizsgálata

A szatmári gyerekek egészéges fejlődését segítő prevenciós programnak köszönhetően a Boldog Scheffler János Központban (BSJK) eddig több száz pedagógus részesült képzésben, hogy azonnal felismerjék a rizikós tüneteket az egészséges óvódás- és iskoláskorú gyerekeken.

A Boldog Scheffler János Központ a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel, valamint a Szatmár Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközponttal együttműködve 2014-ben indította útjára az óvodákra és az iskolákra kiterjedő prevenciós programját, amelynek köszönhetően az elmúlt három év során több száz pedagógus kaphatott továbbképzést, ennek eredményeként pedig az óvónők és a tanítónők összesen 7002 gyereket figyeltek meg, amelyből 1019 esetben észleltek legalább egy rendellenességre utaló tünetet és irányítottak tovább a BSJK szakembereihez szűrővizsgálatra.
 

A főbb tünetterületek amelyekkel a leggyakrabban találkoztak a pedagógusok korosztálytól függően, az a mozgás, a beszéd, a viselkedés valamint a szociális készségek hiányossága volt. Ezért az óvodai és iskolai prevenciós program második szakaszában ezen gyerekek közöl, 336 gyerek vett részt pedagógusi ajánlással egy részletesebb felmérésen, valamint további 272 gyerek esetében maguk a szülők kérték a részletesebb vizsgálatot. Összességében 427 esetben többszörösen is indokolt volt a gyerekek szempontjából egy felmérő foglalkozás, ebből pedig 164 gyerek számára a Boldog Scheffler János Központ szakemberei összetett terápiát is javasoltak.
 

„Mi már a legelején próbáltunk arra reflektálni, hogy nem a sérült gyerekeket keressük, hanem azokat az egészséges gyerekeket, akiknek lehet egy kisebb problémája, amelyet időben kezelve kiküszöbölhető egy későbbi figyelemzavar vagy viselkedési probléma” – mondta a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetője, Fazekas Brigitta, aki szerint ezek a kisebb rendellenességek sokszor jelentéktelen problémának tűnnek, hiszen sok szülő úgy van ezzel, hogy majd kinövi a gyerek, vagy esetleg úgy véli, hogy örökölt természetről van szó, de elhanyagolva, amennyiben nem foglalkoznak vele megnehezítik a csemetéik iskolás éveit, hiszen tanulási vagy akár beilleszkedési problémákhoz vezethet.
 


 

A szakmai vezető elmondása szerint, sokkal egyszerűbb megelőzni a problémát, ha időben észlelik azt. Az egészséges gyerekek megfelelő fejlődése szempontjából rendszeres szűrővizsgálatokat javasol minden szülőnek, hiszen így nyugodt lelkiismerettel nevelhetnek gyerekeikből kiegyensúlyozott felnőtett.


A óvodai prevenciós program indításának első évében 17 óvoda vett részt, majd 2015-től Szatmárnémeti összes óvodája csatlakozott a kezdeményezéshez. Bár most lezárult a három éve tartó óvodákra is kiterjesztett szűrőprogram, viszont a jövőben a Scheffler-központ munkatársai továbbra folyatnák az elkezdett munkát a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel, valamint a Szatmár Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközponttal együttműködve, hogy a szatmári pedagógusoknak további képzéseket biztosítsanak.


A kiterjesztett szűrőprogramnak köszönhetően továbbra is minden szülő biztonságban érezheti a gyerekeit az óvodákban és iskolákban egyaránt, hiszen Szatmárnémetiben felkészültek a pedagógusok – vélik a Központ szakemberei, akik szerint az egykori kezdeményezés mára már olyannyira kinőtte magát, hogy sok szülő olyan szempontból is felméri az adott óvodát, hogy az ottani pedagógusok prevenciós szempontokból mennyire felkészültek.


A Boldog Scheffler János Központba szűrővizsgálatokra továbbra is mindenkit nagy szeretettel várnak, a Ștefan cel Mare utca 9 szám alá. A prevenciós vizsgálatok esetében is időpontegyeztetés szükséges, amelyet megtehetnek a 0361 408 872-es telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: