2015-11-05 09:10:55• hírek • MTI

Elemző: Ponta a tüntetők és a pártja nyomására mondott le

Victor Ponta miniszterelnök a tüntetők és saját pártja nyomására mondott le szerdán a tisztségéről - véli Cristian Pirvulescu román politológus.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint "normális és elkerülhetetlen" volt a kormányfő lépése, miután a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes rendőri felvezetésében október 20-án meghalt rendőr ügye miatt már felbolydult a közvélemény, a péntek esti bukaresti tűzvész nyomán pedig a nyugtalanság kollektív felháborodásba csapott át, amely a kedd esti 25 ezer fős utcai tüntetésben csúcsosodott ki.

Pirvulescu szerint fennállt annak a veszélye, hogy a tüntetés állandósul, és tartós instabilitás alakul ki. Ha Ponta most nem mondott volna le, a következő napokban úgyis rákényszerült volna erre a növekvő utcai nyomás hatására - állapította meg.

Felidézte, hogy 2012-ben Ponta maga is tüntetések nyomán került hatalomra, hiszen akkor a Traian Basescu elnök köré csoportosuló koalíciós többség éppen az utcai megmozdulások miatt gyengült meg és bukott meg a parlamentben.

Az elemző szerint a "felháborodottak mozgalmáról" beszélhetünk, akik nem képviselik a társadalom többségét, de az aktív rétegeket képesek mozgósítani az interneten keresztül, és ezáltal befolyásolják a politikai játszmákat. Pirvulescu szerint Ponta lemondásában pártja is szerepet játszott, amely nyomást gyakorolt rá, mert nem akarta elszenvedni a terebélyesedő utcai megmozdulások politikai következményeit.
Pirvulescu úgy vélekedett, hogy a kormányfő lemondása következtében a tüntetések megszűnnek, de ha nem történik lényeges változás, akkor a tüntetések ismét felújulnak.

Hozzátette, hogy a pártok megpróbálják elkerülni az instabilitás erősödését, mert ez súlyosan árthat nekik a választási kampányban.

Dan Tapalaga újságíró a Hotnews.ro hírportálon közölt elemzésében úgy vélte, várhatóan szakértői kormány alakul, jelenleg ugyanis ez a legelfogadhatóbb megoldás mind a pártok, mind Klaus Iohannis államfő számára. Tapalaga szerint egy technokrata kormány mindazonáltal nem lesz hatékony, mert esetleges beiktatása után nem fog rendelkezni a pártok reális támogatásával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: