2012-12-10 16:26:27• hírek • MTI

Elemző: Az USL legfőbb célja az alkotmánymódosítás

Az alkotmánymódosítás a legfőbb célja a román kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL), amely fölényesen nyerte a vasárnapi romániai parlamenti választásokat - jelentette ki Dan Tapalaga elemző az MTI-nek.

Tapalaga szerint jelenleg az USL-ben vitát okoz az RMDSZ-nek az esetleges kormányba való bevonása, de ez a nézeteltérés vélhetően nem fog súlyosbodni, mivel a kormányzó szövetség legfontosabb célja az alkotmány módosítása.
Hozzátette: már a választások előtt jelezte az USL, tisztázni akarják az államfő szerepét az új alkotmányos rendben, és többnyire "dekoratív" szerepet szánnak neki, ami azonban az elemző szerint nagymértékben függ a balközép szövetség keretében folytatott tárgyalások kimenetelétől. Crin Antonescu, a liberálisok elnöke ugyanis éppen az államfői poszt várományosa az USL-t alkotó két nagy párt, a szociáldemokraták és a liberálisok korábbi egyezsége szerint.

Tapalaga szerint Victor Ponta szociáldemokrata pártelnöknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányba való beemelésére tett javaslata egyelőre a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyoldalú gesztusa, ami ellen hevesen tiltakozott az USL másik pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Tapalaga szerint e mögött az állhat, hogy információi szerint a PSD kész felkínálni a kulturális miniszteri posztot a magyar szervezetnek, amelynek várományosa Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke lehet, aki korábban is betöltötte ezt a funkciót.

Az elemző szerint ezért nem véletlen, hogy Puiu Hasotti, a jelenlegi liberális kulturális miniszter tiltakozott leghevesebben az RMDSZ esetleges kormányzati szerepvállalása ellen, a szabadelvű politikus ugyanis veszélyben látja jelenlegi tisztségét.
Rámutatott: Pontának az RMDSZ irányába tett gesztusa mögött egy olyan politikai számítás is áll, hogy gyengítse a PNL pozícióit az USL keretében, hiszen a PSD - az RMDSZ-szel maga mellett - kevésbé lenne kitéve a PNL esetleges zsarolásainak a miniszteri mandátumok elosztásakor. Az RMDSZ bevonása a kormányba azt is biztosíthatná a PSD számára - tette hozzá -, hogy védve legyen abban az esetben, ha esetleg felbomlik a szociál-liberális szövetség, mert akkor az RMDSZ-szel együtt folytathatná a kormányzást. De szerinte az USL esetleges szakadása csakis az alkotmánymódosítás után következhet be, mert számukra ez utóbbi az elsődleges cél.

Radu Alexandru elemző az MTI-nek elmondta: nem lenne meglepő az RMDSZ esetleges kormányzati szerepvállalása, amelynek támogatására úgy tűnik, hogy az USL nem feltétlenül szorul rá, de figyelembe kell venni azt a hagyományt, miszerint Románia számára jó, ha a magyar kisebbséget képviselő szervezet a kormányban van, és onnan fejti ki álláspontját. A politológus szerint az USL-nek szélesebb körű parlamenti többség kell, ezért van szüksége az RMDSZ-re. A politikai elemző jó esélyt lát arra, hogy az RMDSZ és az USL közötti tárgyalások mindkét fél számára elfogadható kompromisszummal végződjenek, de erre csak akkor lát esélyt, ha nem azonnal tárgyalnak a részletekről.

Tapalaga és Alexandru is úgy véli, a vasárnapi választási eredmények tükrében Traian Basescu államfő nem teheti meg, hogy ne Victor Ponta jelenlegi miniszterelnököt kérje fel kormányalakításra, akit az USL továbbra is a kormányfői posztra javasol.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: