2007-12-03 16:19:48• hírek • István Löchli

Megmenti-e a Földet a klímakonferencia Balin?

A konferencia célja, hogy létrejöjjön egy új, nemzetközi éghajlat-változási egyezmény.

Az időjárás ismét rekordokat döntött 2007-ben. Februárban az indonéz fővárosban, Jakartaban, óriási árvíz tett 400.000 embert otthontalanná és okozott 450 millió USD kárt. Nyáron Kelet- és Dél-Európában, valamint az Egyesült Államok nyugati államaiban soha nem látott méretű erdőtüzek pusztítottak, az Amazonas-medencében, Afrikában, Ausztráliában és Kína egyes részein folytatódott a szárazság. Szeptemberre pedig az Északi-sark jégtakarója a valaha mért legkisebb méretűre zsugorodott.

A globális felmelegedés 2 °C alatt tartása kulcsfontosságú az ezekhez hasonló veszélyes és extrém időjárási jelenségek megelőzésében. Ezért a szervezők szerint a Balin december 14-ig zajló klímakonferenciának egy biztonságosabb jövő felé kell mutatni. A konferencia célja, hogy megállapodás szülessen egy olyan új, nemzetközi éghajlat-változási egyezmény kereteiről, amely 2012 után felválthatja a Kiotói Egyezményt.

A WWF azt várja, hogy a fejlett országok elkötelezik magukat amellett, hogy üvegházhatású gáz-kibocsátásukat 2020-ig 30%-kal csökkentik az 1990-es szinthez képest. Előrelépésre számít a szervezet a trópusi erdők irtásának megállítása terén is, amely a világ szén-dioxid kibocsátásának 20%-áért felelős. Úgy véli, hogy a gazdaságilag fejlett országoknak támogatniuk kell a fejlődő országokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, a technológiák kialakításában valamint a kibocsátás és a szénintenzitás csökkentésében.

A világnak egy harmadik ipari forradalomra van szüksége a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országokban az alacsony széntartalmú technológiák fejlesztése terén - a Bali-konferencia tárgyalásai fogják megmutatni, politikai vezetőink képesek-e ezt elkezdeni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: