2010-08-11 14:51:53• hírek • mti

Elektronikus orr

Az elektronikus orr képes "kiszimatolni" a beteg leheletéből a legelterjedtebb rosszindulatú daganatféleségeket, a tüdő-, emlő-, bél- és prosztatarákot - jelentették be szerdán izraeli tudósok.

A kémiai vegyületek érzékelésére kialakított szenzor nem csupán az egészséges ember és a beteg lehelete között képes különbséget tenni, hanem azonosítja a négy elterjedtebb tumorféleséget. Bár a technológia további finomítást igényel, távlatilag a fejlesztés olyan olcsó, könnyen kezelhető hordozható készülék megalkotásához vezethet el, amellyel a rákos betegség a rosszindulatú folyamat korai szakaszában felfedezhető.

"Amennyiben nagyszabású vizsgálatok keretében alá tudjuk támasztani ezeket a kezdeti eredményeket, az új technológia a képalkotó eljárásokkal együtt alkalmazva a daganatos betegségek korai felismerését teszi majd lehetővé" - magyarázta Abraham Kuten, a Technion Izraeli Technológiai Intézet professzora.

Ő és kollégái 177 személy leheletét elemezték az elektronikus orr segítségével, hogy detektálják a rákos sejtek felületéről növekedésük során kibocsátott vegyületeket. A vizsgálatban részt vevő személyek egy része egészséges volt, mások különböző daganatos betegségekben szenvedtek.

A kutatócsoport eredményei, amelyeket a British Journal of Cancer című szaklapban hozták nyilvánosságra, a Technion egy másik csapatának korábbi vizsgálatain alapulnak: utóbbiak tavaly nyáron bizonyították be, hogy arany nanorészecskék felhasználásával készült szenzor érzékelni tudja a leheletből a tüdőrákos megbetegedést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: