2014-01-30 17:08:40• hírek • Kocsis Zoltán

Elektronikus hulladék a repülőgép-üzemanyag helyén

Amint azt a törvény is megköveteli, hamarosan Szatmárnémetiben is megnyitja kapuit az elektronikus hulladékok gyűjtőpontja. Az elhasznált háztartási berendezések a repülőgép-üzemanyag tartályainak helyét vehetik át.

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki döntései megteremtik annak lehetőségét, hogy Szatmárnémeti városa betartsa azt a 2010 októberében elfogadott törvényt, mely kimondja: minden egyes városban 50.000 lakosra jutnia kell egy gyűjtési pontnak, ahol az emberek a működésképtelen vagy felesleges elektronikus hulladékaikat leadhatják.

A tanácsosok jóváhagyták a Petrom Aviation Otopeni vállalat kérését és visszavonták tőle a Depozitelor utca 23. szám alatti ingatlan használati jogát. Itt hajdanán repülőgép számára raktároztak üzemanyagot, ám a vállalat már 2007-ben beszüntette tevékenységét, 2013-ban pedig szétszedett és elvitt minden értékeset.

Ennek a 7981 négyzetméteres területnek 5449 négyzetméterét kapja meg a RoRec Egyesület, amely itt alakíthatja ki gyűjtési pontját - az ország 26 városához hasonlóan. Mi több, az egyesület itt egy regionális központot kíván kialakítani.

A RoRec Egyesületet a romániai piacon részt vevő tíz legnagyobb elektronikus háztartási gépeket gyártó és forgalmazó európai vállalat hozta létre azzal a céllal, hogy begyűjtse és hasznosítsa az elektronikus hulladékot, ezzel jelentősen hozzájárulva környezetünk megőrzéséhez. Az egyesület tájékoztatása szerint a 2011-es esztendőben Romániában közel 66.000 személy szolgáltatta be használhatatlan vagy fölöslegessé vált elektronikus eszközeit.

Csak idén több, mint ezer tonna elektronikus hulladékot gyűjtöttek be. Ezeket a RoRec speciális gyárakba szállítja, ahol az újrahasznosítható elemeket felhasználják. Két ilyen nagy gyár található Bukarest és Bodzaforduló mellett, kisebbek pedig Kolozsvár és Marosvásárhely közelében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: