2017-01-26 12:04:55• hírek • Kocsis Zoltán

Elektronika nélkül nincs jövő – a jövő pedig Szatmáron is elkezdődött

A jövő elkezdődött! A hivatásszerű fanyalgók számára talán nehezen hihető, de már Szatmárnémetiben is. A Zollner Electronic fejlesztőmérnökei például olyan megoldásokon dolgoznak napjainkban is, amelyek két-három év múlva jelennek majd meg a világ vezető autógyártóinak vagyonokat érő járműveiben! Ezzel együtt Leitner István vezérigazgató fontosnak tartja a villamosmérnökök következő generációinak kinevelését is.

A bajorországi Zandt városában székelő Zollner Elektronik AG világviszonylatban mintegy 10.000 személyt foglalkoztat, éves forgalma 2015-ben meghaladta az 1,1 milliárd eurót. Gyárai, telephelyei vannak Németország mellett Magyarországon, Kínában, Tunéziában, az Egyesült Államokban, Svájcban, Costa Ricában, Hongkongban - valamint 2000 óta Szatmárnémetiben is. Az elmúlt 16 évben a cég 70 millió eurót fektetett be Szatmárnémetiben, ebből csak az elmúlt két évben 30 milliót. A száz alkalmazottal induló gyár jelenleg 1600 embernek ad kenyérkereseti lehetőséget. Ez a szám, a tervek szerint, az év végéig 300-zal, 2020-2022-ig pedig további 600-zal nő majd.

„Sokan panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelő számú és képzettségű munkaérőt", mondja Leitner. „Nekem meggyőződésem, ha az emberek látják és tudják, mi vár rájuk a Zollnernél, akkor már nem lesz nehéz meggyőzni őket", tette hozzá.

És mi vár rájuk a Zollnernél? Nyugodtan kijelenthetjük, hogy csúcstechnológia! Az új „tiszta szobában" például olyan 2016-ban gyártott gyártósorok, amelyek egyenként 2,5 millióba kerülnek. Euróban! Itt például olyan szuperérzékeny, szuperfinom chipeket készítenek, hogy a termelőcsarnokban szabályozott nem csak a hőmérséklet, de a páratartalom is. De még a padlót is speciális linóleum borítja. „Az emberi test által generált elektromos kisülésekre is érzékenyek lehetnek a chipek. És nem az a baj, hogy esetleg egy chip tönkremegy, mert azt a sor végén úgyis kiszűrjük. A gond az, amikor fél év múlva a méregdrága autóban egyszer csak elhallgat például a rádió egy ilyen chip miatt", magyarázza Leitner.

Nem véletlen tehát, hogy a - saját megfogalmazása szerint - „a haja az égnek áll", ha azt hallja, hogy „a Zollner kábeleket gyárt, ugye?". „Persze azt is gyártunk, húsz ember dolgozik azon a részlegen az 1600-ból". A Zollner azonban autóalkatrészektől az ipari elektronikán át az induktív komponensekig meglehetősen széles skálán tevékenykedik: termékeik jelen vannak a repülési iparban ugyanúgy, mint az üzletekben használt kártyaleolvasókban!

Figyelnek a fiatalokra

„Az autóipar a domináns, ám az elektronikai ipar világszerte évente 5%-kal nő. Ehhez képest mi az elmúlt években 15%-os növekedést regisztráltunk évente", mondja az vezérigazgató.

Az innovációért jelenleg a Zollnernél 11 fejlesztőmérnök felel. Ők egy elszigetelt, nyugodt környezetben dolgoznak, ám nyugodtan használhatjuk az alkotnak kifejezést is. „Itt ritkán járok. Tisztában vagyok azzal, hogy a mérnökönek nyugalomra van szükségük, nem lehet őket sürgetni. Ők az elektromosság művészei", mondja Leitner. Azt azért elárulja, hogy tervei szerint számukat belátható időn belül ötvenre szeretné emelni. „Hiába biztosít a Zollner minden országos riválisával szemben is csúcstechnológiát, megfelelő szakmai kihívást és versenyképes fizetést, Szatmárnémeti, mint város, nem elég vonzó a fiatalok számára", vázolja fel a kiábrándító valóságot.

Éppen ezért fontos a duális képzés számára és a Zollner számára is. Jelenleg 57 szakiskolás jár rendszeresen szakmai gyakorlatra a gyárba, számukra egy külön tanulóterem van berendezve. Ezt a számot az idén Leitner 80-ra szeretné emelni. „Németországban, az anyacégnél egy egész csarnok áll a tanulók rendelkezésére. Csakhogy ott az állam anyagilag támogatja a gyárat a képzésben. Mi szívesen adjuk a felszerelést, biztosítjuk a helyet, de embereket kell elvonni a termelésből, akik a fiatalokat oktatják. Azt szeretnénk elérni, hogy legalább ezen emberek bérezésében venne részt az állam. Mi ugyanis igyekszünk kiképezni a fiatalokat, ám nyilván semmi garancia nincs arra, hogy aztán ők a nálunk szerzett szaktudással nálunk is fognak dolgozni".

Ennek az oktatási folyamatnak része az a szakmai verseny is, amelyben pénteken az Emil Palade, az Unio és a Constantin Brateanu szakiskolák diákjai vettek részt.

„Eletronika nélkül nincs jövő! A digitalizálás és az okosgépek jelentik ugyanis a jövőt. Aki ért a villamossághoz, annak jövője van és ő fogja építeni a jövőt", köszöntötte a versenyen résztvevő fiatalokat Leitner.

Abban bízva, hogy talán a diákok számára is elkezdődött a jövő. Itt, Szatmárnémetiben!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: