2015-03-13 09:49:37• hírek • MTI

Elégedett a demokráciával a csehek több mint fele

Egy felmérés szerint a csehek több mint fele elégedett az országban uralkodó politikai állapotokkal, a demokrácia működésével.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet márciusi felmérése szerint, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra, a csehországi demokrácia működésével a megkérdezettek 55 százaléka elégedett, míg 41 százalék elégedetlen.

Csehország több mint két évtizedes fennállása óta most mérték az elégedettek legmagasabb arányát. Korábban csak egy esetben, 2011-ben, haladta meg az elégedettek aránya  az 50 százalékot. Akkor a lakosság 51 százaléka nyilatkozta, hogy elégedett a demokrácia működésével.

Az elégedetlenek aránya ugyanakkor most a legalacsonyabb.

A demokrácia működésével való elégedettség Csehországban az életkor növekedésével párhuzamosan csökken, míg az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan növekszik - állítják a felmérés készítői elemzésükben.

Az elégedettek közé főként a fiatalabbak, a vállalkozók és főként a prágai lakosok tartoznak, míg az elégedetlenek között inkább találhatóak nyugdíjasok, munkanélküliek és a baloldali pártok választói.

A csehek ötven százaléka szerint a demokrácia a létező kormányzati rendszerek közül a legjobb, a megkérdezettek 21 százaléka az autoriter kormányzást is elfogadná, míg további 21 százalékot nem érdekli, hogy milyen a rendszer.
A megkérdezettek 69 százaléka úgy vélte, hogy a Cseh Köztársaságban jelenleg tiszteletben tartják az alapvető emberi jogokat, 27 százalék szerint viszont nem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: