2008-11-12 19:06:57• hírek • Parajdi Andrea

Elégedetlenek a piaci árusok

Minden év elején emeli a Közterület-fenntartó Hivatal a piaci illetékek tarifáit, ezidáig azonban nem tartottak közmeghallgatást az új díjak megvitatásáról. A szerdán megszervezett közvita azt bizonyítja, szükség van a hasonló megbeszélésekre, hiszen több mint félszáz piaci árus kapott lehetőséget, hogy kinyilvánítsa elégedetlenségét.

Csupán a transzparensek hiányoztak a szerdán megszervezett közvitáról ahhoz, hogy egy valódi sztrájk helyszínén érezhessük magunkat. A piaci árusok bekiabálásokkal, hangos véleménynyilvánítással próbálták nyomatékosítani az új tarifák bevezetésével kapcsolatos nemtetszésüket. A Közterület-fenntartó Hivatal által javasolt díjak alapján, jövőre közel negyven százalékkal többet kellene fizetniük a piaci árusoknak, a piaci illetékekért.

Adrian Albu alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy még nem született döntés a tarifaemelésről, és annak mértékéről, úgyhogy a felháborodás némileg alaptalan. -Azért vagyunk itt, hogy meghallgassuk az Önök véleményét, és ahol szükséges, módosítsunk a javaslatokon. Ezeket az új díjakat még senki ne kezelje kész tényként – magyarázta az alpolgármester.

A piaci árusok hangsúlyozták, ha a javasolt mértékben fog megvalósulni a díjemelés, saját megélhetésük kerül veszélybe. -Kifizetjük az adókat és illetékeket, és egyszerűen nem marad jövedelmünk. Ezen kívül azt is figyelembe kellene venni, hogy a piaci körülmények évek óta változatlanok. Miért kérnek tőlünk több pénzt, ha semmit nem tesznek a jobb körülmények megteremtéséért?- panaszolta az egyik árus. Az is problémát jelent számukra, hogy ezidáig háromhavonta kellett fizetniük a bérleti díjat, viszont 2009-től havi rendszerességgel előre kell rendezni ezt a költséget.

Christian Bozai Voda, a Közterület-Fenntartó Hivatal vezetője elmondta, mindenképpen szükségszerű a díjemelés, hiszen a piacok működtetése hatalmas költségekbe kerül. -Össze lehet hasonlítani más városok piaci illetékeinek mértékét az itteni díjakkal, még a tervezett emelésekkel is alacsonyak nálunk a tarifák. Reményeink szerint az új díjak majd lehetővé teszik, hogy több fejlesztést megvalósítsunk a piacokon – mondta Bozai.

A hosszas vitát követően Túrós Lóránd, városi tanácsos, az RMDSZ parlamenti képviselő-jelöltje megnyugtatta a piaci árusok felháborodott táborát, hogy a városi tanács szakbizottsága egyeztet majd arról, hol lehetne lefaragni a javasolt tarifákból. -Mindenkinek meg kell érteni azt, hogy a piacok fenntartása érdekében szükséges a díjemelés. Nem az a célunk, hogy az árusok kiadásait túlzottan megnöveljük, éppen ezért meg kell keresnünk a díjemelés azon határait, amely mindkét fél számára racionális megoldás lenne – magyarázta Túrós Lóránd, parlamenti képviselő-jelölt.

Több mint félszázan vettek részt

Nem értettek egyet a tervezett bérleti díjakkal

Meghallgatták a piaci árusok véleményét

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: