2013-01-18 12:46:32• hírek • MTI

Elefántcsontpart a legfőbb esélyes

A házigazda Dél-afrikai Köztársaság és a Zöld-foki Köztársaság szombat délutáni mérkőzésével kezdődik meg a 29. labdarúgó Afrika Kupa, melynek nagy esélyese Elefántcsontpart.

A kontinens trónjára nagy valószínűséggel olyan győztes kerül, amely már régen nem végzett az élen, az elmúlt nyolc kiírásból összesen hatszor első egyiptomi és kameruni válogatott ugyanis ezúttal ki sem jutott a tornára, a tavaly győztes Zambia újabb sikere pedig nagy meglepetés lenne, akárcsak a 2004-ben bajnok Tunéziáé.
A címvédő Zambia már a selejtezőben is alaposan megszenvedett, az Ugandával szembeni párharca büntetőpárbajba torkollott, s azt csak a tizedik körben nyerte meg. A selejtezőben szintén elbukott egy erősnek vélt együttes, Szenegál, amely Elefántcsontpart ellenében maradt alul.

A tavalyi döntőben büntetőkkel kikapott Elefántok viszont ismét rendkívül erős kerettel érkeztek a 2010-es világbajnokságnak is otthont adó Dél-Afrikába: az angol bajnok Manchester City által foglalkoztatott Touré-testvérek (Yaya és Kolo) a középpályán biztosíthatják együttesük fölényét, a csatársorban pedig olyan klasszis játékosok rohamozhatják az ellenfelek kapuját, mint az Arsenalt erősítő Gervinho és a tavaly a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját nyert, jelenleg Kínában futballozó Didier Drogba. Utóbbinak talán utoljára nyílik esélye arra, hogy nyerjen valamilyen trófeát a válogatottal. Elefántcsontpart eddig egyszer, 1992-ben bizonyult a legjobbnak a kontinenstornán.

A rendkívül erős csoportba - Togo, Tunézia és Algéria társaságába - került Elefántcsontpart mellett a szakemberek szerint még a négyszeres győztes, de legutóbb 1982-ben diadalmaskodott Ghána, illetve a házigazda Dél-Afrika lehet esélyes a végső sikerre. Utóbbi 1996 után másodszor emelhetné magasba a trófeát.

A 16 résztvevő csapatot négy négyes csoportba sorsolták, melyekből az első kettő jut a negyeddöntőbe. A fináléra február 10-én kerül sor Johannesburgban. A bajnok indulási jogot szerez a nyári, brazíliai Konföderációs Kupára. Az Afrika-bajnok a jövő évi világbajnokság főpróbáján Spanyolországgal, Uruguayjal és Tahitival szerepel majd azonos csoportban.

A rendszerint kétévente sorra kerülő kontinenstornát tavaly után azért rendezik meg idén is, mert az afrikai konföderáció döntése értelmében mostantól a páros helyett a páratlan esztendőkben kerül rá sor. A változtatás hátterében az áll, hogy így a világbajnokságok éveiben nem lesz Afrika Kupa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: