2011-11-09 15:01:50• hírek • MTI

Elefánt tenyészközponttá vált az Állatpark

Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán kilenc olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántfajt. Emellett a szabolcsi megyeszékhelyen található Magyarország legnagyobb elefántgyűjteménye és most már tenyészcsordája is.

Öt afrikai elefántjával Európában is egyedülálló tenyészközponttá vált a Nyíregyházi Állatpark: a csorda utolsó tagja, egy 18 esztendős bika szerdán érkezett meg egy angol állatkertből a sóstógyógyfürdői látványosságba.

A három méter magas, négy és fél tonna súlyú, Jack névre hallgató állat jól viselte az utazást, és gond nélkül sikerült elhelyezni az elefántházban kialakított helyén - mondta el Gajdos László igazgató az MTI-nek. A tapasztalatok szerint a végtelenül kedves és jóindulatú elefántot egyelőre karanténban, a társaitól elzárva tartják a gondozók, a hosszú beszoktatási folyamat során fokozatosan ismerkedhet meg a csapat többi tagjával.
Jack érkezésével teljessé vált az afrikai elefántok tenyészcsordája, amelyben további négy, többek között Svédországból és Spanyolországból érkezett elefánttehén van. A csapatban ezzel létrejött a nemek optimális aránya: kedvező esetben már jövő tavasszal megfoganhat az új utód, és ettől az időponttól számítva két éven belül egy újabb afrikai elefánttal bővülhet az amúgy is népes csorda.

Az elmúlt időszakban egyébként három afrikai elefánt érkezett a parkba az Európai Fajmegőrzési Programnak köszönhetően. Gajdos László ugyanakkor kiemelte, hogy Európában idén egyetlen állatkert sem kapott egyszerre ennyi állatot. Az elefántok érkezése egyben hatalmas szakmai siker a park számára: egy elefánt értéke 100 ezer euró, a nyíregyháziak azonban - az itt folyó magas színvonalú munkának köszönhetően - ingyen jutottak hozzá a nagy értékű állatokhoz.

Az elefántházban a szakemberek egyébként felkészültek az ivarérett angol hím érkezésére: az épületben külön "bikabiztos" részt alakítottak ki, megerősítették a tartógerendákat és az elválasztó elemeket. A készültség nem véletlen. A felnőtt korba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le, a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére - Jack esetében - felkészülnek a sóstói afrikai elefántház szakemberei.
A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: