2018-10-25 13:32:24• hírek • Bede Emőke

Eldőlt: emlékművet állítanak az 1989-es forradalom hőseinek

A következő évben lesz kereken 30 éve annak, hogy Romániában egy véres forradalom árán megbukott a kommunista rendszer. Ennek okán a szatmári önkormányzat úgy döntött, emlékművet emel a zavargások során elesett, a demokráciáért életüket adó hősöknek.

Nemrégiben Kereskényi Gábor polgármester az emlékmű tervezetével kapcsolatban elmondta, a szobor az Október 25. téren kap majd helyet, ám ez a választás korántsem véletlenszerű. Ugyanis ez a tér, valamint a polgármesteri hivatalnak is otthont adó Közigazgatási Palota mindmáig hűen idézik vissza a letűnt kor szellemiségét. Ennek ellensúlyozására emelnék a emlékművet, mely által a város lakossága a kommunista elnyomás ellen fellépőknek, és a nemes eszmékért életüket áldozóknak rója le tiszteletét. Ugyanakkor a polgármester azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ez egy olyan műalkotás lesz, mely előtt minden etnikum fejet hajthat, hiszen a demokrácia és a szabadság kivívása az ország minden nemzetiségére nézve örvendetes volt. 



Csütörtökön a tanácsosok elé került a műalkotásról szóló tervezet, s kerekasztal körül helyet foglalók egyöntetűen, ellenvetések nélkül szavazták meg azt. Ennek köszönhetően egy háromtagú szakbiztosság (tagok: Mircea Florian, Nyíri Zoltán és Dumitru Pacuraru) fog majd véleményt mondani a beérkezett pályamunkákat, s végső soron a polgármesteri hivatallal döntik el, melyik lesz a nyertes terv. Egy már most biztos: 2019-ben felavatják az emlékművet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: