2012-03-12 17:13:36• hírek • MTI

Eldőlt: emelni fogják a közalkalmazottak bérét

A román kormánykoalíció hétfőn arról határozott, hogy az idén növelik a közalkalmazotti béreket, az emelés mértékéről és annak időpontjáról azonban még nem született döntés - derült ki a román kormányzó pártok tagjainak nyilatkozataiból.

Mircea Toader, a PD-L képviselőházi frakcióvezetője szerint a bérek júniustól fognak nőni, de azt még nem lehet tudni, hogy hány százalékkal. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a béremelés részleteiről még nem született döntés. Az RMDSZ korábban azt szorgalmazta, hogy már áprilistól növeljék a béreket.

Romániában jelenleg valamennyi kormánykoalíciót alkotó és támogató politikai erő elviekben egyetért azzal, hogy szükség van a fizetések emelésére. Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök pénteken folytatott megbeszélést Mugur Isarescuval, a román központi bank elnökével, akivel közölte, hogy az idén növelik a közalkalmazotti fizetéseket, de még nem tudja, hogy pontosan hány százalékkal.

Traian Basescu korábban szkeptikusnak mutatkozott az esetleges emelést illetően, most már viszont ő is szorgalmazza azt. Egy hétvégi interjúban az államfő kijelentette: megteremtődtek a feltételei a fizetésemelésnek, amely 15 százalékot kellene, hogy elérjen, annak érdekében, hogy a közalkalmazottak fizetése ismét a 2010 júliusa előtti szinten legyen. Akkor a bukaresti kormány egy megszorító intézkedéscsomag keretében 25 százalékkal csökkentette a béreket. A kabinet 2011 január elsején visszaadott mintegy 13 százalékot.

A román kormány az első negyedévi gazdasági mutatók alapján dönthet majd az emelésről. Rossz hír viszont, hogy a román bruttó hazai össztermék (GDP) az első negyedévben ismét csökkenhet a tavaly utolsó negyedévi eredményhez képest. Bogdan Dragoi pénzügyminiszter szerint fennáll ez a veszély, ami azt jelentheti, hogy Románia technikai recesszióba kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: