2014-02-11 17:29:31• hírek • Kocsis Zoltán

Több száz kilogramm állati tetemet találtak Szatmárnémeti határában

A Szatmár Megyei Rendőrség és az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítse: miként kerülhetett oda a több tíz vadállat teteme. Ráadásul szűk másfél héten belül ez már a második lelet!

Szűk másfél héten belül kétszer összesen több száz kilónyi állattetemet találtak Szatmárnémeti határában, egy kilométeres körzetben.

A legutóbbi esetről Radu Roca alpolgármester és Nicolae Dumuta, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője számolt be keddi sajtótájékoztatón. A civilben állatorvos Roca elmondta, január 10-én, hétfőn 14.30 körül kapta a bejelentést, hogy állatok tetemeire bukkantak a Puszatadaróc és Lázári közötti régi összekötő út mentén, de még Szatmárnémeti területén. A helyszínre érkezve megállapították, hogy rókák, őzek, vaddisznók tetemei hevernek az elhagyatott földterületen. Azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy hány szerencsétlen állat földi maradványaira találtak, az viszont biztos, hogy a tetemek súlya elérte a 250 kilogrammot.

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakemberei begyűjtötték és elszállították a dögöket megsemmisítésre, majd fertőtlenítették a terepet. Radu Roca ezzel együtt is figyelmeztetett, hogy egy ilyen lelet igazi fertőzési gócpont lehet vadállatok és kóbor kutyák számára, amelyek aztán továbbvihetik a betegséget.

Az esetben még inkább megdöbbentő, hogy a rendőrség és az igazgatóság immár másfél hete nyomoz és vizsgálódik a témában, hisz január 30-án is nagy mennyiségű tetemet találtak körülbelül egy kilométerre a hétfői helyszíntől. Akkor is rókák, őzek, vaddisznók, borjak voltak az áldozatok.

„Egyelőre fogalmunk sincs mi történhetett. Nem kizárt, hogy az állatok orvvadászok áldozatául estek", találgatott Roca és Dumuta.

A történet azonban nem csak az elmúlt másfél hét eseményeinek tükrében bizarr. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2013 február 13-án a Szatmárnémetitől alig húsz kilométerre található Túrterebestelep határában 68 lókoponyát találtak. Megkeresésünkre Camelia Cosma, a Szatmár Megyei Rendőrség sajtószóvivője elmondta: a nyomozás továbbra is folyik, jelen pillanatban semmiféle felvilágosítást nem adhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: