2014-01-23 16:31:42• hírek • MTI

Elbukhat az IMF-fel kötött hitelszerződés Basescu miatt

Traian Basescu ellenkezése miatt elbukhat Románia IMF-fel kötött hitelszerződése, miután az államfő továbbra sem járul hozzá, hogy Románia hét eurócenttel emelje az üzemanyag jövedéki adóját, ezért nem írja alá az intézkedést tartalmazó, a bukaresti kormánynak a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándéklevelét - derült ki csütörtökön, amikor az elnök a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségét fogadta.

A plusz adó kivetéséről a bukaresti kormány az IMF-fel állapodott meg, és ennek alapján tervezte meg a 2014-es állami költségvetést.

A jobboldali államfő korábbi ellenkezése miatt a szociálliberális bukaresti kormány áprilisig elhalasztotta az üzemanyag jövedéki adójának eredetileg január elsejétől tervezett, pótlólagos emelését.

Az államfő csütörtökön hivatalában fogadta az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló küldöttséget, amely felülvizsgálati látogatáson tartózkodik Bukarestben.

A találkozón Basescu emlékeztette az IMF-küldöttséget, hogy Romániának csak nagy áldozatok árán, a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentésével sikerült helyreállítania költségvetési egyensúlyát. Az államfő szerint nem jó ötlet, hogy amint a gazdaságot sikerült növekvő pályára állítani, a kormány máris költekezni kezd, és növekvő kiadásait újabb adók kivetésével próbálja fedezni.

"A lakosságot és a gazdaságot is sújtó hibának tartom az üzemanyag adójának emelését. Persze a felelősség önöket és a kormányt terheli, de én nem fogok ilyen intézkedéseket nyilvánosan támogatni. Nem kívánom megakadályozni a kormánnyal kötendő megállapodásukat, de ne kérjék azt, hogy aláírjam, amiben megegyeznek" - mondta Basescu az Andrea Schaechter vezette IMF-küldöttségnek.

Basescu nem akadályozhatja meg magát az adóemelést, de Románia nem küldhet olyan szándéklevelet a hitelmegállapodás végrehajtásának konkrét módjáról az IMF-nek, amelyen nem szerepel az államfő aláírása.

Ilyen körülmények között a román vezetők közötti egyetértés hiánya az IMF-fel szeptemberben megkötött elővigyázatossági hitelszerződést veszélyezteti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: