2018-02-11 09:54:26• hírek • Oszkó Viktória

Elbúcsúztatták a telet az erdődi svábok

Idén február 10-én, szombaton este 18:00 órakor gyújtották meg a hatalmas, botokból, szalmából és fenyőágakból összerakott máglyát Erdődön, a falu széli mezők mellett.

Sokéves hagyomány már, hogy összegyűlnek a helyi sváb közösségek, hogy megünnepeljék a farsangot, vagyis a Funkát. Ez az alkalom igazán egyedi, hiszen nem csak egy egyszerű, tavaszcsalogató össznépi ünneplésről van szó.


A cél persze itt is az, hogy a hatalmas lángokkal, a kurjongatásokkal és a jókívánságokkal elűzzék a gonosz szellemeket, hogy elkergessék a zord, fagyos telet és bevonzzák a langyos, tavaszi szeleket. De tartogat izgalmakat, nem hétköznapi pillanatokat is a lángoló máglya körüli sürgés-forgás.


A funka szónak két jelentése is van. Az egyik jelentése szikra, az ünnepség alapeleme így a tűz. Hogy a fagyos időnek véget vessenek és előcsalogassák a tavaszt, a helyiek hatalmas tüzet raknak, hogy a meleg, a parázs és a pattogó szikrák fényt hozzanak a sötét, téli éjszakákba és átvezessenek a fényes, hosszú nappalokat igérő tavaszba.


A máglya csodálatosan égett és olyan meleget csinált, hogy aki közel állt hozzá, el is felejtette hirtelen, hogy bizony még csak február közepe van. Jól tette, aki közelebb merészkedett a lángokhoz és nem riadt vissza a havas, sáros talajtól, mert a máglya túloldalán már készültek a fiatal legények a seiba-dobálásra.


A funka másik jelentése ugyanis a szerelemmel, a házassággal kapcsolatos. A férfiak sorban álltak, hogy hosszú botok végére parázsló fakorongokat, úgynevezett seibákat erősítsenek. Amint ez megvolt, egy kimondottan erre a célra összetákolt dobbantó mellé állt, akire éppen sor került, majd miután hangosan elmondta, kiért repüljön a seiba, kinek hozzon boldogságot, hosszú kapcsolatot és házasságot, a botot a dobbantóra csapta úgy, hogy a fakorong (seiba) dobbanjon a deszkán és minél messzebb repüljön a havas mezőre.


Az első lökések még bizonytalanok voltak, de hamar ráérzett mindenki, a legkisebbek is lázban égtek, hogy kipróbálhassák a fakorong hajítást, de végül csak nézőként csodálták végig a látványos mutatványokat. Hogy a hideg még elviselhetőbb legyen, a szervezők farsangi fánkot és bort kínáltak minden vendégnek, ami már csak hab volt a tortán ahhoz, hogy egy kellemes órácskát töltsön el mindenki a tüzet nézve.


20:00 órától az erdődi rendezvényteremben folytatódott az este, ahol hamisítatlan farsangi bál kezdődött. A szervezők kulturális programmal, gulyással és töltött káposztás vacsorával készültek, és a farsangi fánk itt sem maradhatott ki a menüsorból.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: