2011-04-30 12:32:48• hírek • MTI

Elbocsátások várhatóak az állami vállalatoknál

Harmincezer embert bocsáthatnak el a következő időszakban a román állami vállalatoktól - közölte Dumitru Costin román szakszervezeti vezető, aki részt vett pénteken a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével folytatott megbeszélésen.

A román országos szakszervezeti tömb (BNS) vezetője szerint a következő időszakban a román kormánynak eltökélt szándéka, hogy  hatékonyabbá tegye az állami vállalatok működését, amit az IMF is szorgalmaz.

Costin szerint a következő időszakban legalább 30 ezer ember elbocsátására lehet számítani az állami vállalatoktól, ezért a tanácskozáson azt kérte az IMF szakértőitől, hogy ne csak makrogazdasági adatként kezeljék az elbocsátásokat, hanem a vállalatok hatékonysági mutatóinak alapos elemzése nyomán fogadják el a leépítésekről szóló döntést, ugyanis szerinte a román állami vállalatok egy része elsősorban a hozzá nem értő menedzsment miatt veszteséges.

Costin szerint a tanácskozáson az is kiderült, hogy a román kormány napirendjén kiemelt feladatként szerepel a következő időszakban az állami vállalatok hatékonyságának növelése. Costin szerint összesen 18, részben vagy teljes mértékben állami tőkéjű vállalatnál várhatók elbocsátások.

Jelenleg Bukarestben tartózkodik az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank küldöttsége, amely a Románia által megkötendő 5,4 milliárd euró értékű újabb hitelmegállapodás részleteiről és a reformok folytatásáról tárgyal.

Az IMF Romániával kötött 3,6 milliárd euró értékű, két éves elővigyázatossági hitelszerződése március végén lépett érvénybe. Románia várhatóan a nyár elején köti meg a másik két hitelezővel is a hitelmegállapodást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: