2009-12-31 11:58:28• hírek • Szatmár.ro

Elbocsátások a tanügyben

Kényszerszabadság, pénzbeli juttatások megvonása és létszámcsökkentés után most újabb megszorítások következnek a tanügyben. Az ígéretek szerint, több mint félezer pedagógus válik majd munkanélkülivé a megyében.

A Hivatalos Közlönyben is megjelent az a sürgősségi kormányrendelet, mely szerint 2010 szeptemberétől országos szinten 15 ezerrel kell csökkenteni a tanügyi dolgozó számát, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi több mint 321 és fél ezer dolgozó helyett csupán 306 és fél ezren maradhatnak.

A létszámcsökkentés mértékének szempontjából megyénk az élmezőnyben szerepel, ugyanis országos szinten itt lesz a negyedik legnagyobb elbocsátási hullám, de kivétel nélkül minden megyében lesz leépítés, Buzau megyében például több mint 1100 posztot szüntetnek meg, de nagymértékű leépítés lesz Neamt, Ilfov és Bihar megyében is.

Az államfő nyilatkozata szerint, a leépítés nem érinti majd a címzetes tanárokat, hanem csak a helyettesítői és nyugdíjas kádereket. Szatmár megyében 566 tanügyi dolgozótól fognak megválni, így 4987-ről 4421-re csökken a pedagógusok száma. A 4987 pedagógusi állásból 3912-t címzetes tanárok, 878-at képzett helyettesítők, míg 109-et nyugdíjas tanerők töltenek be. Ehhez még hozzáadódik 41 felsőfokú végzettséggel rendelkező, de nem képzettségének megfelelő posztot betöltő valamint 38 képzésen résztvevő és 9 szakképzetlen tanügyi dolgozó.

A szakszervezetek az intézkedés elleni tiltakozó megmozdulásokat ígérnek, ugyanis szerintük az eddigi megszorítások is komoly válságba sodorták a román tanügyet. Daniel Funeriu tanügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, 2010 szeptemberéig még elemezni fogják a helyzetet, hogy megfelelő intézkedéseket tudjanak kieszközölni.


Azígéretek szerint, országos szinten 15 ezer pedagógustól fognak megválni
Az ígéretek szerint, országos szinten 15 ezer pedagógustól fognak megválni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: