2019-05-31 18:40:40• hírek • Nagy Tímea

Elballagtak a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzős osztályai - Képgaléria

Péntek délelőtt került sor a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum ballagási ünnepségére.

A tizenkettedik évfolyam lázasan készülődött a ballagásra az elmúlt hetekben. Nem csak lélekben, hanem más értelemben is. A fiúk az öltönyöket próbálták, a lányok az egyenruhát varratták, elkészültek a tablóképek és az albumba valók. A szerenád is elhangzott, a tanárok sorra megtartották a könnyes búcsúk óráit. Elfogytak a szúrós tekintetek egy-egy otthon felejtett könyv vagy kutya-rágta házi feladat miatt. Elfogytak végül az együtt töltött napok, végéhez értek a diákévek.

 

A tizenkét iskolapadban töltött év méltó lezárása a ballagási ünnepség, melyet péntek délelőtt Hám János püspök szobrának megkoszorúzása előzött meg. A diákok lelke díszbe öltözött, úgy vonultak be kézen fogva, még egy évfolyamként a templomi szertartásra. Az iskola zászlajának átadásával a tizenkettedik évfolyam tovább adta az őrséggel járó felelősséget a jövő végzősei számára.

 

11 órakor kezdetét vette a szentmise, melyet SJ Pakot Géza atya, az oktatási intézmény spirituálisa vezetett. A jeles alkalmat nem csak a "spiri atya", hanem számos ismerős lelkipásztor is megtisztelte jelenlétével. A zenés kíséretet és az énekeket a Hám Zenesarok diákjai és a vezető tanáruk, Hadházi Éva adták elő.

 

 

Elsőként Pakot Géza atya szólt a diákokhoz és a szeretteikhez. "Most felejtsetek el mindent, amit mondtam nektek, töröljétek ki. S amikor találkoztok egy emberrel, döntsétek Ti el, mit szeretnétek mondani, hogyan szeretnétek részt venni a jelenben. Ez most már a Ti döntésetek, de ne induljatok el olyan feltételekkel, hogy csak a jót fogjátok tenni, csak jók lesztek. Sokkal több van bennetek, mintsem előre megszabott szabályok szerint élni az életet. (...) Van egy saját életed, van egy saját célod, ajándékod, hited. Ez csak akkor fog megjelenni, ha nem előre megszabott szabályok szerint játszol és nem másolsz. Ahogyan részt veszel az életben, Te meghozod a saját döntéseidet, és azt fogod tenni, ami jó és ami működik az életedben. (...) Bízunk bennetek, hogy Ti már meghozzátok a jó döntést minden helyzetben, mert ebben az iskolában és ebben a közönségben együtt növekedett a személyetek, akinek jó szíve van és jó iránytűje.”

 

A 11. B osztály részéről Balogh Ádám búcsúztatta az utolsó éveseket: “Nem mindegy, hogy az idő telik vagy múlik felettetek. Ha csak múlik, passzív szemlélői, elszenvedői vagytok a múlásnak, s belefáradtok. Az idő kifolyik majd a kezetek közül. Ha azonban telik, akkor kiteljesedik. Ti is töltekeztek benne, általa, Ti is részévé váltok a repülésnek, az életnek, a változásnak. Mindig úgy alakítsátok az életeteket, hogy érdemes legyen visszaemlékezni rá!”

 

 

Ezt követően a 12. B osztályos Mekker Vivien szólt a résztvevőkhöz. Megköszönte a tanári kar kitartó és segítőkész munkáját, a szülők és a család támogatását, a barátok biztató szavait. Gondolatai az évfolyamtársait visszarepítették az első napok idejére, az első csengőszó és az első találkozás alkalmára. Az idő telt, az élmények gyűltek, s lassanként elérkezett a búcsú napja, s egyben a hála és a remény örömünnepe.

 

Ádámkó István ekképp köszöntötte az ifjakat: “Nem féltelek benneteket, tudom és hiszem, hogy ezzel a lelkülettel hegyeket is képesek lesztek megmozdítani, amennyiben a cselekvő elkötelezettségetek a tudás utáni vággyal párosul. Kedves ballagó diákok, mit visztek magatokkal a Hám Jánosból? Nagyon sok élményt, tudást, a növekedés megtapasztalását. Egyetlen mondatban a lényeg, az esszencia így foglalható össze: A lényeg nem a külsőségekben kezdődik, hanem a lélek legmélyén, amikor megtapasztalod belső szabadságodat, a lélek szabadságát, amiről a spiri atya is beszélt. Az ember annyi, amennyit másokért tesz.”

 

 

Az igazgató megköszönte a munkaközösség által tanúsított szakmai elhivatottságot, a szülők kitartását és erkölcsi útmutatását, majd átadta a szót Csapó-Ilyés Attila-Csaba aligazgató számára, aki a díjkiosztó ünnepséget vezette.

 

A jó tanuló diákok oklevelet és könyvjutalmat vehettek át, emellett az oktatási intézmény a tanulmányi- és sportversenyeken elért szép eredményeket is értékelte. A szociális téren szorgoskodó, továbbá az extrakurrikuláris tevékenységek terén aktív nebulók egyaránt oklevélben részesültek. A ballagók közül évfolyam elsőkként végeztek 9,87-es átlaggal Scheitli Krisztina és Bojin Helga.

 

Az “Isten veletek” helyett szóljon inkább a “Viszont látásra”! A Hám János Lici végzősei ekképp léptek ki szeretteik körében - immár individuumként - a székesegyház ajtaján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: