2011-11-18 14:47:09• hírek • Kocsis Zoltán

Egy vagyonba kerül, ha elszállítják az autódat

„Más városokban vagy külföldön megelégszünk azzal, ha a célépület közelében találunk parkolóhelyet, itthon meg mindenki az iskola meg az üzlet szájában akar megállni autójával. Sajnos a közlekedési kultúránk komoly kívánnivalót hagy maga után, ezért kénytelenek vagyunk drasztikusabb megoldásokhoz folyamodni", vezette fel a pénteki közvitát Kereskényi Gábor. Az alpolgármester egyszersmind sajnálatának és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy egy ilyen sokakat érintő probléma kapcsán is csak ilyen kevesen jelentek meg: összesen két állampolgár tartotta fontosnak, hogy kifejtse véleményét.

A sajtótájékoztatóvá változott közvitán Adrian Neacsu, a Parkolási Felügyelet vezetője kijelentette, hogy a tervek szerint táblákat helyeznek majd ki valamennyi olyan helyre, ahonnan szabálytalan parkolás miatt elszállítják majd az autókat. A kialakított parkolókban jegy nélkül állomásozó autókat viszont nem fogják elszállítani, azoknak a kerekeit „csak" lebilincselik.

A szigorítás bevezetésétől természetesen azt remélik, hogy biztonságosabbá és gördülékenyebbé teszi a közlekedést. Egy másik fontos érv viszont, hogy ezzel a módszerrel végre mindenki fizet, aki az előírások ellen vétett. „Az idei évben eddig mintegy 10.000 bírságot szabtunk ki, ám ennek csak a 40%-át tudjuk behajtani", mondta Neacsu. A szabálysértések 10%-át ugyanis külföldiek (vagy legalábbis külföldi rendszámmal ellátott járművek vezetői) követik el, akiknek nem lehet elküldeni a jegyzőkönyvet. Majdnem minden negyedik büntetést más megyében regisztrált autó tulajdonosai követik el, akik ugyan megkapják a jegyzőkönyvet, ám otthon fizetnek és ebből a pénzből Szatmárnémeti nem lát egy fityinget sem. Mindemellett pedig 15-20% azoknak az aránya, akiket nem találnak meg. „Amikor viszont kihelyezzük a kerékbilincset vagy elszállítjuk az autókat, akkor már mindenkinek fizetnie kell."

Méghozzá nem is keveset. Főleg a romániai fizetési viszonyok tekintetében. A szabálytalanul parkoló autós, akinek elszállítják az autóját, 300-400 (a pontos összeget még nem határozták meg) lejt fizet majd azért, hogy visszakapja gépkocsiját. Emellett minden egyes nap után 30 lej tárolási költséget kell fizetnie. Ehhez pedig hozzáadódik még a bírság. A teljes összeg elérheti akár a 600-650 lejt is, ami egy jobbacska romániai fizetés fele. A gyengébb fizetésekről nem is beszélve.

A lefoglalt autókat a Transurban parkolójában tartják majd, amíg tulajdonosaik ki nem váltják. Neacsu biztosított arról, amennyiben az elszállítás miatt bármiféle kár éri a járművet, azt a Parkolási Felügyelet megtéríti. Az intézmény vezetője elmondta továbbá, hogy egyelőre egy speciális jármű megvásárlását tervezik, amellyel elviszik majd az autókat.

Parkolási kultúra, alig húsz méterre a Polgármesteri Hivatal épületétől - legnagyobb jóindulattal is legalább két autót el kellene szállítani

Hogy a határozat mikor lép életbe, azt még nem lehet tudni, mert „egy-két simítást még el kell végezni rajta", de Neacsu szerint legkésőbb decemberben a Városi Tanács elé kerül a javaslat.

Szó esett azokról a parkolójegy-automatákról is, amelyek napelemmel működnek és amelyek több kellemetlenséget is okoztak az autósoknak. Neacsu ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ezeket a gépeket rákötik a város villamosáram-hálózatára, ezzel pedig megakadályozzák, hogy a szerkezet elnyelje a pénzt, anélkül, hogy a parkolójegyet kiadná.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: