2014-08-10 12:05:02• hírek • MTI

Elakadtak a kairói tárgyalások, szórványos harcok Dél-Izraelben

Kairóban elakadtak a tárgyalások a tartós tűzszünetről, mert Izrael nem hajlandó egyezkedni addig, amíg a Gázai övezetből rakétákkal támadják területét - közölték vasárnap Jeruzsálemben.

Az izraeliek pénteken szüntették be a megbeszéléseket és hagyták el a tárgyalások helyszínéül szolgáló Egyiptomot. Ennek oka az volt, hogy a Hamász radikális palesztin mozgalom nem hosszabbította meg a háromnapos ideiglenes tűzszünetet, és újraindította a zsidó állam elleni rakétatámadásokat.

Músza Abu Marzúk, a Hamász politikai szervezetének gázai vezetője a Facebook közösségi oldalra feltett bejegyzésében azt írta, hogy a következő napon dől el a tárgyalások sorsa. Az izraeli katonai rádió idézte Azzam al-Ahmad, a palesztin küldöttség vezetőjét, aki szerint, "ha Izrael nem tér vissza, akkor már vasárnap elhagyják Kairót".

A gázai fegyveres szervezetek szombaton is rakétákkal lőtték a szomszédos izraeli területeket, Jeruzsálem pedig légi és szárazföldi tüzérségi csapásokkal válaszolt, éjszaka főként a Hamász állásait lőtte Gázavárosban.
Az övezet melletti kibucok lakóinak nagy része nem hajlandó hazaköltözni otthonába a továbbra a rakéta- és aknatámadások miatt. A Nahal Óz nevű kibuc lakói egységesen megtagadták a visszatérést. Közölték, mindaddig az ország északi részén maradnak, amíg nem áll helyre a nyugalom lakóhelyükön.

A kairói tárgyalások azért szakadtak meg, mert a Hamász az Izrael és Egyiptom által 2007-ben, a Hamász erőszakos gázai hatalomátvételekor közösen meghirdetett gázai blokád azonnali, teljes feloldását követeli, de Izrael csak akkor hajlandó megnyitni az övezet határait, ha a Hamász beleegyezik azok ellenőrzésébe, valamint a palesztin szervezetek lefegyverzésébe.

Izraelben  kifárasztó háborúnak" nevezik a Hamásznak azt a taktikáját, hogy szórványosan lövi az övezettel szomszédos területeket. Egy névtelenül nyilatkozó jeruzsálemi vezető a közszolgálati rádió szerint azt mondta, hogy  ha a Hamász Izrael kifárasztására törekszik, abba saját maga fog jobban belefáradni."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: