2012-06-28 15:03:23• hírek • MTI

Tőzsdére dobják a Transgaz 15 százalékos pakettjét

fotó: istvanbertalan.blogspot.ro
fotó: istvanbertalan.blogspot.ro

A kormány elfogadta azt a határozatot, amely szerint tőzsdén értékesíti a Transgaz állami vállalat részvényeinek 15 százalékát - adta hírül csütörtökön az Agerpres román hírügynökség.

A Transgaz kezeli a román gázvezeték-hálózatot, és az egyik legértékesebb vállalat, ami a román állam tulajdonában van. A cég többségi tulajdonosa a gazdasági minisztérium, amely az esetleges sikeres privatizáció után is rendelkezni fog a többségi részvénycsomag felett.

Románia 2011-ben írt alá két éves időtartamú, 3,5 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amelynek értelmében vállalta, hogy több állami vállalat kisebbségi részvénycsomagját privatizálja. Románia késében van ezzel a folyamattal, hiszen a Transgaz részvényeinek 15 százalékát már áprilisban áruba kellett volna bocsátania, de ez nem történt meg.

Victor Ponta miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az államfő és a közte lévő éles politikai konfliktus is késlelteti a magánosítási ütemterv tartását.
Románia a hitelmegállapodás keretében vállalta, hogy 15-15 százalékos részvénycsomagot ad el a Romgazból, a Transelectricaból és a Transgazból, 10-10 százalékot a Hidroelectricaból és a Nuclearelectricaból, szintén mintegy 10 százalékot a Petrom olajvállalatból, és 20-20 százalékot a román államvasút áruszállítói részlegéből (CFR Marfa) és a Tarom légitársaságból.

Március végén sikerült értékesíteni a román villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica 15 százalékos részvénycsomagját. Ugyanakkor tavaly kudarcot vallott a Petrom 9,84 százalékos pakettjének eladása. A kormány azután állította le az olaj- és gázipari csoport kisebbségi tulajdonrészének értékesítését, hogy a jegyzési arány nem érte el a sikeres kibocsátás feltételeként kikötött 80 százalékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: