2010-01-25 15:08:58• hírek • Parajdi Andrea

Eladnák az ANL lakásokat

Eladja a város a tulajdonában lévő 86 ANL lakást, amennyiben a városi tanács tagjai csütörtöki ülésükön jóváhagyják az erre vonatkozó előterjesztést.

Már korábban is téma volt a Closca sugárút 72-74 szám alatt található, az Országos Lakásügynökség (ANL) által felújított tömbházak értékesítése, azonban a városvezetés még nem jutott el odáig, hogy meghozza a döntést. Kereskényi Gábor alpolgármester azt mondja, kár lenne ezt az intézkedést még sokáig húzni, hiszen az ANL tömbházakban élők közül 64 család már jelezte, hogy amennyiben lehetne, megvásárolná az otthonát.

Az alpolgármester szerint a mostani helyzetben túlzottan függnek egymástól a lakók. Nincs például külön gázórájuk, egységesen fizetik a közüzemi számlákat, aminek szeptemberben meg is lett a hátulütője. Ahogyan akkor a Szatmár.ro is megírta, a tél kezdete előtt az épületegyüttesben levágták a gázt, mert a lakóknak 65 534 lejnyi adósságuk gyűlt össze a gázszolgáltatóval szemben. A történteknek az is áldozata lett, aki az évek során becsületesen rendezte a számláit.

Kereskényi szerint éppen az ilyen és az ehhez hasonló nemkívánatos eseteket lehet elkerülni azzal, ha értékesítik az otthonokat. Az eladás után a lakók lakótársulatot hozhatnak létre, és más tömbházakhoz hasonlóan szervezetten működhetnek.

A Closca sugárút 72-74 szám alatt 86 lakás van, ebből 46 garzon és 40 két szobás otthon. A 40 négyzetméteres garzonokat 13.921 és 15.081 euró, a 60 négyzetméteres két szobás lakásokat pedig 20.866 és 22. 605 euró közötti összegekért lehetne megvásárolni a lakások fekvésétől függően.

Kereskényi Gábor alpolgármester azt mondja az általa kezdeményezett határozati-tervezet tartalmazza azokat a kritériumokat, amelyeknek minden potenciális vevő meg kell, hogy feleljen. Csak az a család vásárolhat majd ANL lakást, amelyik megszakítás nélkül három évig bérelte azt, illetve, ahol az egy főre jutó jövedelem nem nagyobb az átlagkereset kétszeresénél. Kereskényi elmondta a vételárat egészben kell kifizetni és a tulajdonos a megvásárlás után öt évig nem adhatja el a lakást.

Az ANL lakások eladásából befolyó összeg 99%-a az Országos Lakásügynökség kasszájába kerül, csupán 1% gazdagítja majd a város költségvetését. Az ANL a pénzösszeget pedig újabb lakások építésére fordítja.


Megvásárolhatók lehetnek az ANL lakások Szatmárnémetiben.
Megvásárolhatók lehetnek az ANL lakások Szatmárnémetiben, ha a városi tanácsosok csütörtökön pozitívan bírálják el az erről szóló napirendi pontot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: