2018. november. 19., hétfő
Névnap:
2014-07-05 11:57:02• hírek • Kokes János/MTI

El nem ismert morva zászlók a csehországi hivatalokon

Hivatalosan el nem ismert morva zászlókat tűztek ki szombaton mintegy 900 morvaországi település polgármesteri hivatalára Cirill és Metód szláv hittérítők, Morvaország védőszentjei napján, a Cseh Köztársaság nemzeti ünnepén

Az akciót, amelynek célja felhívni a lakosság figyelmét Morvaország hagyományaira, kultúrájára és történelmére, 2010-ben szervezték meg először a Morva Nemzeti Közösség és néhány diákszervezet kezdeményezésére.

"Az akció iránti érdeklődés óriási, és egyre növekszik. Az idei 900 település a morvaországi települések mintegy fele. Az ünnep alkalmával több tucatnyi morvaországi múzeum és galéria ingyenesen nyitja meg termeit a látogatók előtt" - nyilatkozta a zászlókitűzésekkel kapcsolatban Lenka Holanová, a Morva Nemzeti Közösség egyik vezetője.

A sárga-piros sávos és a morva sas képével díszített zászló szombat reggel óta ott leng a Morvaország fővárosának számító Brünn (Brno) főpolgármesteri hivatalán és a 15 városkerület összes polgármesteri hivatalán is - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A zászlókitűzést kezdeményező Morva Nemzeti Közösség legfőbb célja a hagyományápolás, de szeretné tartományira változtatni a Cseh Köztársaság jelenlegi kerületi (régiós) közigazgatási-területi berendezkedését, és elérni egy morva parlament létrehozását is. A Cseh Köztársaság politikai vezetése jelenleg nem támogatja ezt az elképzelést, az ország lakosságának többsége pedig közömbös a követelés iránt. Általános vélemény, hogy lényegében a regionalizmus megnyilvánulásáról van szó, amely az utóbbi években megerősödött.

A tízmilliós Cseh Köztársaságban a 2011-es népszámláláskor a morva nemzetiséget több mint 520 ezer ember írta be a kérdőívébe. Tíz évvel korábban, 2001-ben ez a szám mintegy 380 ezer volt.

Morvaország nem hivatalos zászlaja egy sárga és egy piros mezőből áll vízszintesen osztva, közepére a morva-sasos tartományi címert helyezték. Az eredeti morva zászlót - a tartományi címer nélkül - több mint másfél évszázada, 1848-ban a morva tartományi gyűlés fogadta el. Használatát a Csehszlovák Köztársaság 1920-ban betiltotta. Kitűzését a jelenleg érvényes jogszabályok nem rendezik, így nem szabható ki érte semmiféle büntetés.

"Miután a sárga-piros zászló ma Prága hivatalos jelképe, ezért hozzáadtuk még a tartományi sast, hogy a két zászló megkülönböztethető legyen" - mondta újságíróknak korábban Vladimír Novotny, a morva szervezet elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: