2014-12-13 16:11:19• hírek • Szatmár.ro, MTI

Döntött az SZKT is: az RMDSZ kilép a kormányból

December 13-án a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) is rábólintott a kormányból való kilépésre.

Szombaton Marosvásárhelyen ült össze az RMDSZ legfelsőbb döntéshozó testülete, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). A gyűlésen döntés született az RMDSZ további kormányzati szerepvállalása kapcsán.

A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) november végén kolozsváron úgy döntött: követik a választói akaratot és kilépnek a Victor Ponta vezette kormányból. Akkor a kilépés mellett döntöttek, ám ezt a döntés még megerősítésre szorult az SZKT részéről is. A szombaton megtartott gyűlésen pedig jóvá is hagyták a SZÁT döntését.

A november végi SZÁT ülésen történtekkel kapcsolatban Pataki Csaba, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke akkor elmondta: "Az RMDSZ szavazóinak az akaratát követtük, amikor a kilépés mellett döntöttünk. A Szatmár megyei magyarság és az erdélyiek is ezt a verziót látták jónak, ezt pedig tiszteletben tartottuk."

A szövetség 113 jelen lévő képviselője közül csupán hárman szavaztak a kormányból való kilépés ellen, és heten tartózkodtak a szavazásnál. A vita során Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tanácsadója érvelt a kilépés ellen, Verestóy Attila szenátor és Borbély László, a szövetség politikai alelnöke pedig azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy lehetőséget kell teremteni a kormányhivatalokban nem politikai tisztségeket betöltő magyar szakembereknek munkájuk folytatására.

A szombati ülésen továbbá határozatot szavaztak meg a 12. Kongresszus szervezésére vonatkozóan, ennek értelmében a kongresszus április 17-18-án, Kolozsváron zajlik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: