2013-08-29 17:21:14• hírek • MTI

El kell hagyni Szíriát!

Szíria mielőbbi elhagyására szólította fel a román állampolgárokat csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium, "a még működő" közlekedési lehetőségek igénybevételével.

A közlemény szerint minden eddiginél súlyosabb erőszakhullám várható: a felkelők állásai sűrűn lakott térségekben vannak, és arra lehet számítani, hogy a kormányerők nehézfegyvereket és légierőt és bevetnek ellenük.
Románia damaszkuszi külképviseletének becslései szerint 12-14 ezer állampolgár tartózkodik még Szíriában. A konfliktusok kezdete óta a román nagykövetség 500 állampolgár hazahozatalában segédkezett.

Titus Corlatean külügyminiszter júniusban a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: a Szíriában élő román állampolgárok többsége nő, akik korábban Romániában tanuló szíriai diákokhoz mentek feleségül, illetve gyermekeik, akiknek szintén van román állampolgárságuk.

A felhívásban arra kérik a Szíriában tartózkodó román állampolgárokat, hogy közöljék saját, illetve rokonaik adatait és tartózkodási helyét a damaszkuszi nagykövetséggel. A dokumentum emlékeztet arra, hogy nincs már közvetlen légi járat Románia és Szíria között, így az ország csak szárazföldön, elsősorban Libanon, vagy Jordánia és Törökország felé hagyható el.
Bukarest tavaly márciusban visszahívta a damaszkuszi román nagykövetség kisegítő személyzetét a szíriai biztonsági helyzet romlása miatt, de nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal a kormányhoz hű milíciák tavaly májusi, húlai tömegmészárlása után sem. A damaszkuszi nagykövetségen kívül Romániának Aleppó és Lattakia városában is működik tiszteletbeli konzulátusa.

Kedden Traian Basescu államfő úgy nyilatkozott, hogy Romániának óvatosnak kell lennie Szíriával kapcsolatban, ugyanakkor szolidárisnak kell lennie szövetségeseivel egy Szíria elleni esetleges katonai támadás ügyében.

Ebben a kérdésben nincs vita a szembenálló politikai táborokhoz tartozó államfő és miniszterelnök között. Szerdán Victor Ponta miniszterelnök azt mondta, sosem óvakodott kijelenteni, hogy Szíriában egy törvénytelen, bűnös rezsim van hatalmon, és Románia szolidáris lesz a demokratikus országok szövetségével, ha katonai beavatkozásról születik döntés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: