2013-10-11 10:33:29• hírek • MTI

El akarják nyomni az iskolai szerelmet

Többek közt a fiúk és lányok közötti kötelező távolság tartásával és az üres folyosói sarkok kerülésére való felszólítással próbálják elejét venni diákjaik románcának a kínai általános- és középiskolák.

Az idei tanévben Kína-szerte számos intézményben életbe lépett, rendhagyónak számító előírások az elmúlt hetekben felkerültek több kínai újság címlapjára is, és vissza-visszatérő témának számítanak a kínai blogokon és mikroblogokon.
A kelet-kínai Vencsou városának egyik középiskolája például azzal vált híressé, hogy diákjaival egy 22 pontból álló "erkölcsi kódexet" íratott alá szeptemberben. Az abban található szabályok mindegyike az osztálytársak és barátok közötti, "túl közeli" kapcsolatot tiltja, súlyos fegyelmi vétségnek bélyegezve azt, és felfüggesztéssel fenyegetve az előírások ellen vétőket.

A szintén kelet-kínai Hangcsou városának egyik oktatási intézményében a fiúk és a lányok nem jelenhetnek meg az iskola területén egy párt alkotva, s általánosságban is legalább 50 centiméteres távolságot kell tartaniuk ellenkező nemű társaiktól. Egy Honan tartománybeli középiskola az üres sarkokban való tartózkodást tiltja, valamint azt, hogy ötnél több fiú és lány tömörüljön egy csoportba.

A szabályokat bírálók többnyire azok önkényességét emelik ki, emellett a tizenévesek közötti mélyebb baráti kapcsolatok kialakulásának ellehetetlenítését említik. Az előírások értelmét több napilap és magazin is megkérdőjelezte, s azokat még a Global Times (GT) központi újság is némi kritikával fogadta. A lap elsősorban a szabályok világos voltának hiányát hangsúlyozza, bevezetésük okát pedig a túlságosan is a teljesítményre építő oktatási rendszerben látja. A rendkívül kompetitív általános- és középiskolákban a vizsgákon való szereplés számít, ennek érdekében minden mást háttérbe szorítódik. Az iskoláknak rövidlátó szabályok helyett egy új irányt felvázoló, hosszú távú stratégián kellene gondolkodniuk - írja a Global Times.

A Kínai Kommunista Ifjúsági Szövetség hivatalos lapja, a Csongcsing Pao szerkesztőségi cikkében arról ír, hogy az iskolai szerelmeket nem lehet elnyomni, s főképp nem lehet szélsőséges eszközöket használni ellenük. Az elrendelt szabályozások a személyiségfejlődésben fontos barátságok kialakulását is ellehetetlenítik - jegyzi meg a lap. A témában mikroblogokon nyilatkozók többsége "bizarrnak" és "érthetetlennek" nevezi az előírásokat, azok ellen számos oktatási szakember is felszólalt a sajtóban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: