2014-03-05 17:04:54• hírek • Czinzel László

Ékszerek és egyéb díszek a Megyei Múzeumban

A szerda délben megnyitott kiállítás húsvétig várja az érdeklődőket.

Szerdán történelmi-régészeti kiállítás nyitotta meg kapuit a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermében. A tárlat keretében ékszereket és egyéb díszítő célú ruházati kiegészítőket láthatunk. A tárgyak a házigazda intézmény mellett a Szilágy Megyei Múzeum tulajdonát képezik, a legrégebbi kiállított eszköz az őskorból, a legújabb pedig szinte napjainkból származik.

Láthatók itt nyakláncok és nyakperecek, karperecek és gyűrűk, fibulák és bronztűk is. A tárlat részét képezik az avasi népviselet díszses kiegészítői, valamint modernkori státusszimbólumok is: ezüst cigarettatárcák, szipkák, öngyújtók és díszkardok is.

A kiállítási tárgyak mellett pannókon elhelyezett többnyelvű szövegekből informálódhatunk ezek készítéséről, készítőiről és az időszakról, amikor ezeket viselték.

Bár az ékszerhasználat az utóbbi évtizedekben elsősorban női szokás volt, a régmúlt időkben a férfiak is előszeretettel hordták ezeket - az őskorban például több ékszert viselt egy férfi, mint a gyengébbik nem képviselője. Az ókorban pedig az ékszer nem csak ékesített, hanem státusszimbólum is volt: a különböző tárgyak viselését pedig törvény szabályozta.

Ékszerek kiállítása a Szatmár Megyei Múzeumban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: