2016-01-28 10:15:30• hírek • Kocsis Zoltán

Ekkora szivacskézilabda-torna még nem volt Romániában

Újabb nagy mérföldkőhöz érkezett a „Szatmár-Ferencváros határon átnyúló női kézilabda utánpótlás" projekt. Január 30-án Kaplony és Kálmánd társrendezésében, 18 lány szivacskézilabda-csapat méri össze tudását U7-es és U8-as korosztályban. Ez lesz Romániában az első nagy léptékű, nemzetközi szivacskézilabda torna.

A hangulat farsangi lesz, mert a neve is Farsang Kupa, de a közel 200 kislányt edzőiken kívül a szülők is elkísérik, mert a projekt és a sport civil jellege is ezt sugallja.

Mint mindig, csak győztesek lesznek, mert minden résztvevő csapat kupát és oklevelet kap, valamint minden játékos érmet. Hogy miért? „Mert nálunk a játék a fontos, a körül forog minden  és nem az eredmények hajszolása körül,  egészen 10 éves korukig. Megszeretni, megtanulni, elsajátítani, tökéletesíteni a kézilabdatudást, eredménykényszer nélkül, mosollyal az arcon", ismertette a projekt mottóját Kiss Zoltán projektvezető.

„Manapság olykor „mini terminátorokat" nevelnek sok sportágban, sok az agresszivitás, ami sokszor amúgy is megvan a gyerekekben, csak azt fokozzák. Lesz idejük 10 éves koruk után is megfelelő módszerekkel a motivációs tényezőket fejleszteni. Példa erre, hogy a skandináv országokban, legalábbis a kézilabdában, az eredmények mérését 14 éves kortól alkalmazzák, de már 16 éves korukban verik az egész kontinenst. A jót átvenni és tanulni kell nem irigykedni, esetleg magyarázkodni", folytatta a projekt filozófiájának ismertetését Kiss.

Az országhatár mindkét oldalán, a történelmi Szatmár vármegye területén immár 28 településen zajlik a kézilabda-oktatás. Ezek a csapatok találkoznak szombaton Kaplonyban és Kálmándon.

„Kiemelt szempont a rendezvényeinken a szülők, mint szurkolók részvétele. Hangulatot teremtenek, drukkolnak, minden szép megmozdulást "díjaznak" és nem csak a saját csemetéikét, hanem a másokét is. Ez nem gesztus, hanem valahol ez is egy tanulási folyamat, mert ez által megtanulják értékelni más tudását, produktumát is és nem csak az "én házam, az én váram " elvet figyelik. Közösséget formálunk, kicsiben és nagyban is", magyarázta Kiss.

A szivacs-kézilabdázók ezt követően április másodikán a Húsvét-kupán találkoznak ismét, majd Mátészalkán lesz az Évértékelő és Díjátadó Gála valamikor nyár elején. „Külön erre az alkalomra készített egyedi emlékplaketteket kapnak - az edzők javaslatai alapján - a legjobb játékosok, a legjobb edző és a legjobb csapat. De díjazzuk a legsportszerűbben szurkoló szülői közösséget, a legaktívabb, legsegítőkészebb polgármesteri hivatalt és kézilabdatorna szervező közösséget is. Azt hiszem, mindez önmagáért beszél", beszélt a közeljövőről a projektmenedzser.

Hogy a távolabbi jövő mit hozhat? „Még mindig van hova fejlődnünk és még mindig lehet csatlakozni a projektünkhöz, ahol adottak a feltételek a szivacskézilabda és a kézilabda űzésére (van terem, fedett edzőpálya, edző, háttértámogatás). Reményeink szerint a most mintegy 850 gyerekre tehető kis kézilabdázói létszám két-három éven belül akár több ezres is lehet, hiszen egyre jönnek be az újabb generációk. Tehát tömegbázisunk lesz, edzői karunk szépen formálódik, támogatóink száma egyre nő és a Ferencváros kézilabda-szakosztálya pedig magas színvonalú szakmai támogatásával segít a továbblépésben.  Ezért vagyunk optimisták és remélem a kis kézilabdázóink arcán a mosoly még nagyon sokáig ott lesz", jelentette ki a rá jellemző reménykedő hangnemben Kiss Zoltán, ötletgazda.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: