2011-10-03 18:41:25• hírek • Kocsis Zoltán

Ejtőernyős országos bajnokság – először Szatmárnémetiben

Október 1-7. között a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér területén zajlik az ejtőernyősök országos bajnoksága és a Román Kupáért is itt mérik össze tudásukat a legjobbak - a város és a reptér történelmében először. Néhány évvel ezelőtt ez még nem is lett volna lehetséges.

„Célunk az, hogy a szatmárnémeti repteret minél fejlettebbé tegyük és ebbe beletartozik nem csak az utasforgalom, de az egyéb, kiegészítő tevékenységek is", mondta a bajnokság kezdetét jelző sajtótájékoztatón Csehi Árpád, a Megyei Tanács (MT) elnöke. Aki elmondta, hogy az idén végre sikerült több jelentős modernizációs munkát véghezvinni, ami lehetővé teszi, hogy az ejtőernyősök és a sportrepülők is igénybe tudják venni a repülőteret.

Hasonlóképpen nyilatkozott Adrian Stef, az MT alelnöke valamint Nicolae Fechete, a repülőtér igazgatója is, kijelentve, hogy a létesítmény immár nem csak az utasokat várja, hanem a sportolókat is.

Az eseményen jelen volt Julien Ocian, a Nagybányai Repülőklub vezetője - a szatmárnémeti klub a szomszédos város klubjának az alárendeltje -, aki elárulta, hogy a hétvégén a helyi ejtőernyősök már igénybe vették a felújított landolópályát és a frissen füvesített terep remekül vizsgázott. Hozzátette, hogy éghajlati és technikai szempontból a szatmárnémeti az ország egyik vezető reptere. Az ejtőernyősöknek ugyanis ideális a hosszú, száraz nyár és a kevés szél.

Cristina Stenteltől, a Román Repülőklub parancsnokától megtudhattuk, hogy a román országos bajnokságon összesen 72-en vesznek részt, míg a Román Kupa küzdelmeiben 13 csapat szerepel. Egy csapat öt főből áll, közülük legalább egy leány kell legyen. Elmondta továbbá, hogy közülük hat szatmári.

A Szatmárnémeti Repülőklub 1983-ban alakult és 1991-ben jött létre az ejtőernyős szakosztály. Amelynek edzője 1998 óta az a Simona Stan, aki a román válogatott szakmai irányítását is végzi. Évente 20-30-an vesznek részt a klub képzésein, amelyekre bárki jelentkezhet. Bővebb információkat a Szatmárnémeti Repülőklubról az intézmény honlapján találni a aeroclubsm.ntc.ro címen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: