2014-10-02 19:04:47• hírek • Kocsis Zoltán

Éjfélkor startol az újabb választási kampány

Tisztességes, pártatlan, a törvényeket betartó kampányt akar Liviu Dragnea - ezt csütörtök reggel videokonferencián jelentette be Románia valamennyi prefektusának.

„Éjfélkor kezdődik a kampány! Innentől kezdve egyetlen olyan tisztviselő és közalkalmazott sem mehet szabadságra, de még szabadnapot sem vehet ki, akinek az a feladata, hogy a választások a megfelelő mederben folyjanak le", jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Dragnea elmondta, a választások napjain országszerte 30.000 rendfenntartó vigyáz majd a rendszer és több mint 50.000 közalkalmazott dolgozik azért, hogy minden rendben legyen. Az országban 18.550, külföldön pedig további 294 szavazóház várja a választókat. A szavazóházi elnököket október 3-ig kell kinevezni, a helyiségeket pedig október 22-ig előkészíteni. A belügyminisztérium 20,7 millió szavazólapot nyomtattatott és 94.200 pecsétet készíttetett. Ezen felül negyvenezer plakát ismerteti majd a szavazók jogait és figyelmezteti törvények betartására.

Noha a törvény szerint tíz nap áll a rendelkezésére, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal még nem küldte át a múlt csütörtökön a városi tanács által elfogadott banner-határozatot, tudtuk meg Altfatter Tamás alprefektustól. Az RMDSZ-frakció által előterjesztett, a bannerek számát alaposan lecsökkentő határozat attól a perctől érvénybe lép, hogy a tanácsosok aláírják a jegyzőkönyvet. Amennyiben a prefektúra a törvényességi felülvizsgálat alapján valamit törvénytelennek tart, akkor a határozatot fel kell függeszteni, magyarázta Altfatter.

Péntektől tehát a polgármesteri hivatalnak be kell tartatnia a határozatot - még akkor is, ha Dorel Coica polgármester a tanácsülésen tiltakozása jeléül elhagyta a termet. Amennyiben a lakosság rendellenességet észlel, fordulhat a Megyei Választási Irodához (a közigazgatási palotában) vagy a rendőrséghez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: