2010-02-22 12:28:07• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Együttműködés lehet, de még tárgyalnak

Nem jutottak mindenben közös nevezőre, de nem adták fel az együttműködés szándékát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői a hét végén Marosvásárhelyen megtartott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum ülésén (EMEF) - írták a hétfői romániai magyar lapok.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) és az erdélyi Krónika emlékeztetett: az idén második alkalommal megszervezett EMEF-tanácskozáson az RMDSZ és az EMNT vezetői egyetértettek abban, hogy továbbra is szükséges az együttműködés a romániai magyarságot érintő kérdésekben. Ezek közül Markó Béla RMDSZ-elnök a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elsősorban az oktatást emelte ki, mint a legfontosabbat és legidőszerűbbet.

Elmondta: a készülő tanügyi törvény a jelenlegi állapotban könnyen elvezethet a magyar iskolák és osztályok megszüntetéséhez, ezért változtatni kell a kritériumrendszeren. Az EMEF legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy az oktatási reform terén hallassa hangját. Az oktatási törvénytervezeten, akárcsak a kisebbségi törvénytervezeten vagy a fejlesztési régiók átalakításán természetesen együtt dolgozik a szövetség a kormánykoalíciós partnerrel, a Demokrata-Liberális Párttal (PD-L), de konzultálnak az EMNT-vel is az EMEF munkacsoportjaiban - hangsúlyozta Markó.

A felek nem értettek egyet ugyanakkor a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés márciusi megszervezésében, amit az EMNT javasolt. Tőkés szerint az EMNT tudomásul vette, hogy az RMDSZ nem tartja időszerűnek a március 12-i nagygyűlést, és a továbbiakban közösen egyeztetnek ennek egy későbbi időpontban való megszervezéséről.
Egyelőre nem alakult ki egyetértés a támogatáspolitikai kérdésekben. Tőkésék azt nehezményezték, hogy tavaly - miközben ők éppen a támogatáspolitika átalakításáról kezdeményeztek megbeszéléseket és egyeztetéseket -, kiderült: a Communitas Alapítványtól az egész kisebbségi közösségnek járó támogatást átirányították az RMDSZ-hez.


Markó Béla és Tőkés László - az összefogás az EP választások kapcsán jól működött
Markó Béla és Tőkés László - az összefogás az EP választások kapcsán jól működött



A Krónika egy múlt heti cikkében már emlékeztetett arra, hogy a román államnak a romániai magyar közösség részére juttatott pénzekről eddig az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány döntött. A szövetség eddig egyszerre kapott parlamenti pártként és nemzeti kisebbségi közösség képviselőjeként állami támogatást. Mostantól azonban a költségvetési pénzt közvetlenül az RMDSZ kapja, ami azt jelenti, hogy a szervezet "visszakerült a többi romániai kisebbség mellé" a támogatottak listáján, feláldozva a parlamenti pártként kapott támogatást.

Az RMDSZ-t évek óta bírálatok érik úgynevezett külső ellenzéke részéről, hogy a román állami támogatásnak rendszerint csak a harmadrészét osztja ki pályázati rendszeren keresztül. A lap szerint az RMDSZ vezetői "a fennmaradó kétharmad felhasználására soha nem adtak magyarázatot az erdélyi magyarságnak". A hétvégi ülésen megállapodtak: rövidesen összeül az EMEF támogatáspolitikai munkacsoportja, hogy alaposan megvitassák ezt a kérdést.

"Fontosnak tartjuk a magyar együttműködés folytatását, és erőnk szerint mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan események, mint az RMDSZ kormányra kerülése, vagy egyéb megosztó kérdések ne távolítsanak el egymástól" - idézte Tőkést hétfői számában a Krónika.     Az RMDSZ és az EMNT vezetői egyetértettek a verespataki bányaberuházás témájában is, együttesen szorgalmazzák, hogy európai szinten tiltsák be a ciántechnológiát. "Mi sem értünk egyet olyan megoldásokkal, amelyek környezetvédelmi gondokat okoznak, illetve veszélyeztetik az ott található régészeti leleteket" - mondta Markó Béla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: