2010-05-17 17:26:08• hírek • Szatmar.ro

Együttműködés a törvényszékkel

Romániában hivatalosan 2005 óta dolgoznak mediátorok a törvényszék segítőiként, azonban a pereskedők csak kis százaléka fordult hozzájuk. A mediáció szerepe az egymással vitában álló két fél békítése egy semleges harmadik fél (mediátor) által, kölcsönös megegyezés alapján. Olyan megoldásokra segít rátalálni a mediátor, amely mindkét fél számára megfelelő, így rengeteg időt és pénzt takarítanak meg a perlekedők.

Marinela Crisan a Szatmári Mediátorok Szövetségének elnöke elmondta, a megyei szinten heten részesültek ebben a képzésben és céljuk az általuk ajánlott megoldások ismertetése, valamint a mentalitás megváltoztatása az igazságszolgáltatásban. A mediáció rengeteg olyan ügyre nyújt megoldást, amelynek révén a felek közötti konfliktust is kezelik, nem csupán döntést hoznak egy ügyben, hangsúlyozta Remus Nemes törvényszéki szakértő, így a két haragos fél nem csupán elfogadja (jobb esetben) a döntést, hanem közösen visszaállítják a konfliktus előtti állapotot.
Baleset, testi sértések, de akár kisebb lopások esetén is lehetőség van a közös megegyezésre, így rengeteg időt takarítanak meg, ugyanakkor a stressztől is megkímélik magukat a felek.

A mediátorok a törvényszékre benyújtott pereskedéseknek közel 85 százalékát tudnák átvállalni és megoldani, így tehát az eddigi hosszas, akár több évig is tartó perlekedés helyett néhány hét alatt megoldást találnának problémájukra a felek. Ehhez természetesen arra is szükség lenne, hogy a lakosság tudjon a mediátorokról, és igényeljék is ezt. A társadalom hazánkban egyelőre a bírósághoz való fordulást részesíti előnyben, teszi ezt berögzültségből, azonban a nyugati példák azt mutatják, hogy a mediációnak a fejlettebb országokban sokkal nagyobb szerep jut, többen részesítik őket előnyben a törvényszékkel szemben.

Megyénkben 2009-ben 590 törvényszéki ügyet tárgyaltak, mondta Nemes, a mediátorok igénybevétele esetén azonban csupán 100 eset maradt volna a bíróság ügyei között. A mediáció tulajdonképpen a kommunikációhiányt orvosolja, amely a haragos felek között lép fel. Amint ezt a kommunikációs zárlatot megoldják, sor kerülhet a probléma valódi megoldására. A válások, családi ügyek esetében sokkal pozitívabb hatása van egy e fajta orvoslásnak, mint a bírósági pereskedéseknek. A törvényszék és a mediátorok közötti együttműködésként egy hirdetőpannót helyeznek majd el a szatmárnémeti törvényszéken, amely a mediátorok elérhetőségét fogja tartalmazni az egyszerűbb konfliktuskezelés céljából.


Hétfőn együttműködési szerződést írtak alá a mediátorok a törvényszék képviselőivel
Hétfőn együttműködési szerződést írtak alá a mediátorok
a törvényszék képviselőivel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: