2011-07-29 18:43:27• hírek • Kocsis Zoltán

Együttműködés a lengyel vajdasággal

Szatmárnémeti immár négy éve tudhatja testvérvárosai között Rzeszów városát, a héten pedig a Csehi Árpád megyei tanácselnök vezette delegáció megállapodott a Kárpátaljai vajdaság (lengyelül Województwo Podkarpackie) vezetőivel, hogy partnerségi kapcsolatot alakítanak ki Szatmár megyével.

„El kell, hogy mondjam, kellemes meglepetések értek Lengyelországban. Olyan tisztaság és olyan rendezettség fogadott, mintha Ausztriában lettünk volna" mondta a Szatmár Megyei Tanács elnöke. „Ez a lengyelországi partnerség hatalmas lehetőség és egyben kihívás a Szatmár megyei vállalkozóknak", tette hozzá Csehi.

Az ország dél-keleti részén található Kárpátaljai vajdaság, melynek székhelye Rzeszów városa, gyakorlatilag Lengyelország hozzánk legközelebb eső része, 2,1 milliós lakosával pedig igen komoly gazdasági potenciállal rendelkezik. Nem véletlen, hogy itt található Lengyelország harmadik legnagyobb repülőtere, amely az egyetlen az országban, ahol civil pilótaképzés folyik. „Érdekes volt tapasztalni ezt az integrált működési mechanizmust, főleg, hogy a repülőtér közelében egy hatalmas üzem működik, amely repülőgép-alkatrészeket gyárt", mesélte Csehi.



„A Kárpátaljai vajdaság ugyanazokat a kitörési pontokat keresi, mint mi, ezért is lehet nagyon hasznos az együttműködés. Mivel nem vagyunk szomszédok, így a klasszikus határokon átnyúló közös projekteket nem tudunk majd összehozni. Ám amennyiben másfajta pályázatokhoz keresünk partnereket, akkor együtt fogunk működni", magyarázta a tanácselnök.

Csehi elmondása szerint a lengyel cégek ugródeszkának használhatnák Szatmár megyét a romániai piacok felé, míg a szatmári cégek közül például a borászok komoly felvásárlóközönséget találnának dél-kelet Lengyelországban.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: