2010-01-17 19:28:35• hírek • Parajdi Andrea

Húsz éve született az RMDSZ

Húsz év telt el azóta, hogy a magyarok érdekvédelmi szervezetének, a Románia Magyar Demokrata Szövetségnek helyi szinten is összeálltak az alapító tagjai. Az életét fölényes hátránnyal kezdő szervezet ma már az elismerés mellett tekintélyt is szerzett magának, ennek fényében a helyi szervezet tagjainak is volt miért ünnepelni.

Két évtizede annak, hogy a Szatmárnémeti Északi Színházban magyar ajkú, tenni és változtatni akarók lelkes csoportja megalapította az RMDSZ helyi szervezetét, azt a szervezetet, amelynek egyetlen kitüzőtt célja volt: jogbiztonságot és egyenlőséget teremteni Románia legnagyobb nemzeti kisebbségének, az erdélyi magyarságnak. Az elmúlt húsz évre méltósággal kívánt emlékezni a Szatmár megyei RMDSZ is, ezért január 17-én, 16 órai kezdéssel a Szakszervezetek Művelődési Házában díjátadóval egybekötött ünnepséget szervezett, ahol a meghívottak egy kiadványt kaptak az elmúlt húsz évben tevékenykedett RMDSZ-es vezetőkről.

A műsor Méhes Kati színművésznő énekével kezdődött, majd egészen húsz évet repültünk vissza az időben, a Szatmár Megyei RMDSZ alakuló gyűlésére, hogy megismerjük az akkori történéseket. Az ünnepi beszédek sorát Parászka Miklós, az Északi Színház akkori igazgatója nyitotta meg, aki az RMDSz megalakulásának fő mozgatórugója volt. Majd Csehi Árpád, RMDSZ elnök összegezte az elmúlt évek sikereit. Mint mondta, Szatmár megye nem csak helyi szinten de országos viszonylatban is kiváló eredményekkel büszkélkedhetett és büszkélkedhet most is, ami a helyi magyar közösség erejének köszönhető. Csehi szerint az elkövetkezendő húsz év is kemény munkát igényel, hiszen az 1989-ben megfogalmazott célokat még nem értük el teljesen, így hát továbbra is van miért harcolni.



Csehi Árpád, szerint az elkövetkezendő húsz év is kemény munkát igényel, hiszen az 1989-ben megfogalmazott célokat még nem értük el teljesen
Csehi Árpád, szerint az elkövetkezendő húsz év is kemény munkát igényel, hiszen az 1989-ben megfogalmazott célokat még nem értük el teljesen


Az eseményen jelen volt Cseke Attila, egészségügyi miniszter is aki elmondta: az RMDSZ a nehéz időszakokban is becsülettel dolgozott ezért tud ma a legerősebb érdekvédelmi szervezet lenni. Ugyancsak meghívást kapott az ünnepségre Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja is, aki dicséretre méltó ténynek tartja, hogy a helyi magyarságnak volt ereje húsz évvel ezelőtt az összefogásra. Mint mondta Magyarország a jövőben is nemzetstratégiai együttműködéssel áll majd az erdélyi magyarság mögött.

A meghívottak között volt Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, illetve Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár -Bereg megyei önkormányzat elnöke is, aki beszédében azt emelte ki, hogy az Európai Unió immár újra lehetővé tette, hogy a két megye között szorosabbá váljon a kapcsolat, az a kapcsolat amelyet a jövőben közös pályázatokkal sikerre lehet vinni.

Hivatalosak voltak a megye más pártjainak vezetői is az ünnepségre, a PNL-s Ovidiu Silaghi egyenesen magyarul köszöntötte az egybegyűlteket és még ha nehezen jöttek is neki a szavak a két párt közti jó kapcsolat tiszteletére gratulált a helyi szervezet egykori és jelenlegi tagjainak. Ezt követően Mircea Govor, a PSD párt tagja is elismerését fejezte ki.

Az ünnepség díjazással folytatodótt: emlékokleveleket és emlékplakketeket adtak át mindazoknak, akik munkájukkal segítették az RMDSZ megerősődését, és sikerességét. Összesen 77-en vehették át a megtisztelő elismeréseket, valamint emellett egyházak és a civil szféra meghatározó alakjait is díjazták. Ezt követően Ilyés Gyula, polgármester ragadta meg az alkalmat, hogy röviden visszaemlékezzen a mögöttünk lévő húsz esztendőre.

Az RMDSZ születésnapi ünnepségét a Debreceni Csokonai Színház opera és operett előadása zárta.


Ötvenhat egykori és jelenlegi RMDSZ-es tagot díjaztak
Hetvenhét egykori és jelenlegi RMDSZ-es tagot díjaztak

Ilyés Gyula polgármester a díjazottak nevében mondott beszédet
Ilyés Gyula polgármester a díjazottak nevében mondott beszédet

A Debreceni Csokonai Színház opera és operett előadása zárta az RMDSZ ünnepi műsorát
A Debreceni Csokonai Színház opera és operett előadása zárta az RMDSZ ünnepi műsorát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: