2018-05-14 11:52:34• hírek • Bede Emőke

Együtt testvérként: partneriskolák határokon innen és túl

Zsúfolásig telt a Református Gimnázium díszterme vasárnap délután, a vendégek között pedig nem csak a megye, hanem Mátészalka és Kisvárda pedagógusai is jelen voltak azon a szakmai konferencián, mely egy határon átívelő tanügyi projekt részleteit pontosította.

Az EFOP 3.1.8.-17 néven bejegyzett projekt célja nem más, minthogy az anyaországi és a hatáton túli iskolák munka- és diákközössége között hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolatot építsen ki. Megyénkből 5 szatmári és 13 vidéki általános iskola vesz részt ebben, másik két iskola pedig Máramarosból nevezett be. Mint azt Baranyai Tibor, a szatmári RMPSZ vezetője az eseményen kifejtette, igyekeztek olyan oktatási intézmények figyelmét felhívni erre a lehetőségre, melyek eddig nem ápoltak semmilyen kapcsolatot magyarországi intézményekkel. Így kerülhetett be a kalapba többek között Bogdánd, Erdőd, Ákos, Dobra, Óvári, Mikola, Kökényesd és Túrterebes is. A 400 millió forint összköltésgvetésű projekt során végül 20 partnerségi kapcsolatról állapodtak meg.
 

Az eseményen a Református Gimnázium igazgatója, Póti Eduárd és Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes is egyetértett abban, hogy nagy szükség van ilyen kapcsolatok kiépítésére, hiszen számos pozitív hozadékkal járhat minden fél számára. Gondolatukat osztotta a határ túloldaláról érkezett Pásztor Gyula Csabáné tankerületi igazgatónő is, aki elmondta, kiváló lehetőségnek tartja ezt a projektet arra, hogy diákok és pedagógusok barátságokat alakítsanak ki, tapasztalatokat cseréljenek. Az elkövetkező programoknak köszönhetően pedig nem csak a tanulók kompetenciái, de hazafiságuk és nemzeti identitásuk is erősíthető. Hiszen olyan tanulók és tanárok találkozhatnak ezáltal, akik más körülmények között soha nem ismerték volna meg egymást annak ellenére, hogy egy nyelvet beszélnek.
 

A vasárnap délután szakmai megbeszélésekkel folytatódott, majd hétfőn a látogatóba érkező igazgatók és pedagógusok felkeresték az általuk képviselt iskolák helyi partnerintézményeit. A tervek szerint ebben az évben az anyaországi iskolák diákjai is meglátogathaják az itteni iskolákat, jövőre pedig a mi tanulóink viszonozzák a látogatást.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: